This 2003 electron microscope image made available by the Centers for Disease Control and Prevention shows mature, oval-shaped monkeypox virions, left, and spherical immature virions, right, obtained from a sample of human skin associated with the 2003 prairie dog outbreak. Monkeypox, a disease that rarely appears outside Africa, has been identified by European and American health authorities in recent days. (Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP)

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάμε, τι κάνουμε μετά

Για την λέπρα, την ευλογιά τω πιθήκων αλλά και τον κορονοϊό, μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.

Για την λέπρα είπε: «Η πανδημία μάς έχει ενεργοποιήσει προς όλα τα λοιμώδη νοσήματα. Όμως πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο βασικός λόγος από τον οποίο νοσούμε και πεθαίνουμε είναι δυστυχώς ακόμα τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα δηλαδή τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος».

Όπως εξηγεί η λέπρα είναι σπάνιο νόσημα τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενδημικό σε ορισμένες περιοχές και έχει ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα. Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την αντιβιοτική κάλυψη και μπορούμε με αντιφλεγμονώδη να το αντιμετωπίσουμε.

Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ένα το περιστατικό: «Συνήθως δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά στις ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να σχετίζεται με ένα ταξίδι σε κάποια περιοχή που ενδημεί». Για να κολλήσεις, εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου, θέλει αρκετά στενή επαφή με ένα άλλο άτομο που νοσεί και μπορεί να εμφανιστούν κάποιες βλάβες δερματικές ή κάποιες βλάβες στο νευρικό σύστημα τα οποία μας οδηγούν να πάμε στο γιατρό. Είναι ιάσιμο τουλάχιστον στα πρώτα στάδια».

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάμε – Τι κάνουμε μετά

Για την ευλογιά των πιθήκων, η κ. Ψαλτοπούλου υπενθυμίζει ότι δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας αλλά η επιστημονική κοινότητα διεθνώς είναι σε εγρήγορση γιατί επιδημιολογικά γίνεται μία έξαρση ως προς τα κρούσματα που θα περιμέναμε στην Ευρώπη. «Βλέπουμε αρκετές δεκάδες κρούσματα διεσπαρμένα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως και κρούσματα στις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε δει μία μετάδοση από ένα νόσημα, το οποίο αφορά κυρίως τα ζώα, στον άνθρωπο». Ακόμα αναφέρει ότι επειδή τα σχετικά αυξημένα νούμερα κρουσμάτων βάζουν τους επιδημιολόγους στη διαδικασία να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα.

Μ. Γκάγκα για ευλογιά των πιθήκων: Κανείς δεν συζητά εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πληθυσμό – Προσέχουμε χωρίς άγχος

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρει ότι κολλάμε με στενή επαφή με το δέρμα του πάσχοντος, όπου θα δούμε κάποιες δερματικές αλλοιώσεις. Επίσης κολλάμε και με στενή επαφή μέσω του αναπνευστικού συστήματος αλλά μπορούμε να κολλήσουμε, πιο σπάνια βέβαια, από άψυχα υλικά και αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιούμε μαζί με έναν πάσχοντα όπως πχ μία πετσέτα.

Χρειάζεται το άτομο το οποίο νοσεί να πάει σε δερματολόγο, παθολόγο ή οικογενειακό γιατρό να διαγνωστεί και μετά να απομονωθεί στο σπίτι έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άλλους.

Όσο για τον εμβολιασμό η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρει ότι υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο το οποίο θα χορηγηθεί στο πάσχοντα αλλά και στις στενές του επαφές όπως επίσης πρέπει να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί αλλά και κατηγορίες που θα έρθουν σε στενή επαφή με το δείγμα ή με το άτομο αυτό. Θα υπάρχει κάλυψη της κάθε χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το εμβόλιο, το οποίοι προσφέρει μεγάλη πιθανότητα θωράκισης όταν το κάνεις.
Καταλήγει ότι συνήθως το στέλεχος που έχουμε δει στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι ένα στέλεχος με πολύ μικρή θνητότητα.

Πώς προστατευόμαστε

Δεν πρέπει να έρθουμε σε πολύ στενή επαφή με το άτομο που νοσεί, λέει η κ. Ψαλτοπούλου. ξεκαθαρίζοντας ότι για τον γενικό πληθυσμό είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο για αυτό δεν συστήνεται ούτε εμβολιασμός σε γενικό πληθυσμό ούτε περαιτέρω συστάσεις.

«Δεν έχουμε ξεφύγει από την πανδημία»

Στο τέλος η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στα δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας λέγοντας ότι πάμε καλά και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε μονοψήφια νούμερα σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνομένους.

Υπενθυμίζει όμως ότι πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε ξεφύγει από την πανδημία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οι 33 ισραηλινοί όμηροι τους οποίους ελευθερώνει η Χαμάς
17 Ιανουαρίου, 2025
Η Τέιλορ Σουίφτ στη μάχη για τους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
17 Ιανουαρίου, 2025
Ουκρανία: Μαζικά πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις με πυραύλους
17 Ιανουαρίου, 2025
Στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η φον ντερ Λάιεν
17 Ιανουαρίου, 2025
Μαντλίν Μακάν: Νέα τροπή στην υπόθεση εξαφάνισής της
17 Ιανουαρίου, 2025
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πέθανε ο θρύλος Ντένις Λόου
17 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέτσολα για τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
17 Ιανουαρίου, 2025
Ρωσία: Η αστυνομία αναζητά Influencer μετά από βίντεο στο οποίο φαίνεται να πετάει το παιδί του στα χιόνια
17 Ιανουαρίου, 2025
Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024
17 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς
17 Ιανουαρίου, 2025