Ευλογιά των πιθήκων σε παιδιά – Οδηγίες από το CDC

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για την αναγνώριση και τη φροντίδα παιδιών και εφήβων με ευλογιά των πιθήκων.

H ευλογιά των πιθήκων είναι σχετικά σπάνια στα παιδιά ( 2/3500 στις ΗΠΑ) .

Παρ’ ολ’ αυτά οι παιδίατροι και οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση.

► Συμπτώματα

– Το εξάνθημα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και μοιάζει με αυτό της ανεμοβλογιάς, του έρπητα, των δερματικών αλλεργιών και της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος (Κοξάκι).
– Το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων ξεκινά τυπικά ως κηλιδοβλατιδωτες και στη συνέχεια εξελίσσεται σε κυστίδια, φλύκταινες και τέλος σε εφελκίδες ,και μπορεί να είναι επώδυνο με έντονη φαγούρα.

▪ Άλλα συμπτώματα :
-Πυρετός
-Ρίγος
-Διογκωμένοι λεμφαδένες
-Κόπωση
-Μυϊκοί πόνοι και οσφυαλγία
-Πονοκέφαλος
-Πονόλαιμος
-Ρινική συμφόρηση ή βήχας

►► Μερικές φορές, τα παιδιά πριν από το εξάνθημα έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή εμφανίζουν πρώτα το εξάνθημα.

► Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;
Συνήθως ξεκινούν μέσα σε 3 εβδομάδες από την έκθεση στον ιό. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, συνήθως θα εμφανίσει εξάνθημα 1-4 ημέρες αργότερα.
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα, να πέσουν όλες οι κρούστες και να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα δέρματος. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

► Νοσούντες
◌ Όσοι νοσούν θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα αλλά και με τα κατοικίδια καθώς είναι μεταδοτικό.
◌ Τα παιδιά με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να καλύπτουν τις δερματικές τους βλάβες και να μην τις ξύνουν ή να αγγίζουν τα μάτια τους.
◌ Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρα με υποψία ή επιβεβαιωμένη ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να κάνουν άμεσα μπάνιο και να μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο ώστε να μην έχουν στενή επαφή. Ο θηλασμός θα πρέπει να καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης και οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αντλούν και να απορρίπτουν το γάλα, καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν αυτός ο ιός μεταδίδεται στο μητρικό γάλα.
◌ Επίσης, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που έχουν σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, για να προστατεύονται αποτελεσματικά.

► Αντιμετώπιση – Θεραπεία
Οι περισσότερες λοιμώξεις συνήθως είναι ήπιες.
– Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να χρειαστούν θεραπεία εάν έχουν σοβαρή ασθένεια.
– Τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο είναι κυρίως κάτω των 8 ετών ή έχουν ανοσοκαταστολή ή ορισμένες σοβαρές δερματικές παθήσεις.Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με όποιον νοσεί και να φορούν κατάλληλη μάσκα .

◙ Η Τεκοβιριμάτη (tecovirimat) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής . Χορηγείται από το στόμα ή ενδοφλέβια .

Επίσης γίνεται χρήση και άλλων αντιιικών φαρμάκων και χορήγηση ανοσοσφαιρίνης .

Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα ανοσοποίησης-εμβολιασμού έναντι του ιού.

Η ευλογιά των πιθήκων παραμένει μεταδοτική μέχρι να πέσουν οι κρούστες και να σχηματιστεί νέο δέρμα.

https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/symptoms.html
https://publications.aap.org/aapnews/news/20867/CDC-releases-pediatric-monkeypox-guidance?_ga=2.77933597.802716457.1659974382-926545152.1641582725?autologincheck=redirected