Ευλογιά των προβάτων: Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι και καταναλωτές

«Η αντιμετώπιση του ιού της ευλογιάς είναι μια συλλογική προσπάθεια και δε χωρούν προσωπικές προσεγγίσεις» είπε μιλώντας στο Mega το πρωί της Κυριακής 27/10 ο γενικός γραμματέας αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η ευλογιά των προβάτων, καθώς συνεχώς εντοπίζονται νέα κρούσματα και οδηγούνται σε θανάτωση χιλιάδες ζώα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συναγερμό ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι.

«Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μέτρων των οποίων λαμβάνουμε, περιγράφονται με σαφήνεια στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με το πώς κινείται η νόσος, μπορούμε να παίρνουμε και εθνικά μέτρα» τόνισε ο κ. Στρατάκος και συμπλήρωσε: «Είδαμε ότι είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων (…) που μας οδήγησε να αναβαθμίσουμε τα μέτρα και να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε ολική απαγόρευση των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων για 10 ημέρες».

«Με την ασφάλεια τροφίμων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»

«Η μάχη με τον ιό είναι μια μάχη που δίνουμε μέρα με τη μέρα. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα από το πεδίο, τα δείγματα που προσφέρουν οι κτηνίατροί μας στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς και ανάλογα με το τι θα βγάλει το αποτέλεσμα, βλέπουμε και τροποποιούμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο Γιώργος Στρατάκος, υπογραμμίζοντας πως:

«Τόσο η πανώλη όσο και η ευλογιά είναι νόσοι οι οποίες δεν έχουν καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Τόσο το κρέας όσο και το γάλα μπορούν να καταναλωθούν κανονικά».

«Με την ασφάλεια τροφίμων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με την επάρκεια, σε αυτό το 10ημερο, δεν υπάρχει εισήγηση από κανέναν φορέα η οποία να αναφέρει ελλείψεις αιγοπρόβιου κρέατος στην αγορά» δήλωσε κλείνοντας.

«Αδικαιολόγητη η καραντίνα»

Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος, σημείωσε: «Εμείς έχουμε ζητήσει τη δημιουργία μιας επιτροπής, την οποία δεν έχουν δεχτεί και δεν γνωρίζουμε γιατί. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, σαφήνεια και οι πρώτοι που θα καλεστούν θα πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι και μαζί με αυτούς να συναποφασίζονται τα μέτρα».

«Αυτήν την στιγμή έχουμε καραντίνα σε όλη την Ελλάδα η οποία είναι αδικαιολόγητη», τόνισε και κλείνοντας είπε: «Η Πολιτεία θα πρέπει να διορθώσει την αδικία ότι δεν καλούνται στη διαβούλευση οι κτηνοτρόφοι. Δε συζήτησε κανένας για το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων».

«Ανοχύρωτοι οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι»

Για την απουσία των κτηνοτρόφων από τις αποφάσεις που τους αφορούν, έκανε λόγο επίσης μιλώντας στο Mega h γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη.

«Ανοχύρωτοι οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, χωρίς σταθερές χρήσεις γης. Εγώ σας λέω το μετά της ζωονόσου. Δεν έχουν αποζημιωθεί οι άνθρωποι με την πανώλη, χάνουμε την επιχειρηματικότητα, χάνουμε το εισόδημα, κλείνουμε ένα επάγγελμα» δήλωσε.

«Η αγορά είναι ελεύθερη, γιατί να έχουμε ελλείψεις; Θα την ‘πληρώσουν’ οι παραγωγοί πάνω από όλα και μετά κατά συνέπεια οι καταναλωτές. Θα πρέπει να μας βοηθήσουν πρώτα με την ενημέρωση και μετά με τη συζήτηση. Δεν μετέχουμε πουθενά, δεν μας κάλεσαν ποτέ», σημείωσε κλείνοντας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βασίλης Δημάκης: «Ήταν πολλές ώρες νεκρός, βρέθηκε σε ακαμψία»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Ο δρόμος της Σερβίας προς την ένταξη είναι το κράτος δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών με την Ουκρανία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν νοθευμένα έλαια
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025