Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή, απευθύνοντας εκκλήσεις σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ για αποκλιμάκωση της έντασης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (25/9) ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ. Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά). Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι επλήγη η σιιτική πόλη Μααϊσράχ, που βρίσκεται στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Ο Λίβανος δήλωσε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων δύο σπάνια χτυπήματα σε ορεινές περιοχές έξω από τα παραδοσιακά προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια και ανατολικά
Την ίδια ώρα κορυφώνεται και η αγωνία για μια πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Μετά από έντονες πιέσεις δημοσιογράφου του βρετανικού Sky η εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο δεν απέκλεισε την ισραηλινή εισβολή στην παρούσα φάση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι για την ώρα όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Πάντα ελλοχεύει η πιθανότητα να εμπλακεί και το Ιράν. Πριν από λίγη ώρα, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σημείωσε ότι η δολοφονία αξιότιμων μελών της Χεζμπολάχ δεν θα γονατίσει τη φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου, ενώ νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε drone που εκτοξεύτηκε από τη Συρία.
Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι η ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στα Ηνωμένα Έθνη που έχει μετατεθεί για την Παρασκευή μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί τελικά. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε μέσο της χώρας ότι οι πιθανότητες είναι 50% για να ταξιδέψει.
Έκκληση απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.
Βρισκόμαστε στο χείλος πολέμου, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Η κατάσταση στον Λίβανο περιγράφεται ως επιδεινούμενη ραγδαία, με καταστροφικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά είπε το υπουργείο Άμυνας οργανώνει επιχείρηση εκκένωσης δέκα χιλιάδων Βρετανών πολιτών από το Λίβανο, ενώ ακόμη λειτουργούν και εμπορικές πτήσεις στη χώρα.
Η Βρετανία στέλνει 700 επιπλέον στρατιώτες στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο σε ετοιμότητα για τις συγκρούσεις που εντείνονται στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη με άλλους υπουργούς, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και διπλωμάτες, για να επεξεργαστεί τα σχέδια της κυβέρνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντική παρουσία διπλωματική και στρατιωτική στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Αεροπορίας στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και δύο πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στην στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει την οδηγία του προς τους Έλληνες πολίτες, αναφέροντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο. Καλεί επίσης όσους Έλληνες πολίτες επισκέπτονται τον Λίβανο να αναχωρήσουν άμεσα με τις διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.
Σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Λιβανέζο ομόλογό του ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε απογοητευτική την κατάσταση στην περιοχή. Όπως είπε «Είχα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου. Ο Λίβανος αυτή τη στιγμή είναι το επίκεντρο όλων των εχθροπραξιών. Δυστυχώς είναι εντελώς απογοητευτικός ο απολογισμός των θυμάτων στο Λίβανο και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει καταστεί επίκεντρο των εχθροπραξιών».
Σειρήνες ηχούν το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, με τον στρατό να αναχαιτίζει πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο για πρώτη φορά εναντίον του Τελ Αβίβ. Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι στόχευε το αρχηγείο της Μοσάντ με βαλλιστικό πύραυλο Καντέρ 1 ως απάντηση για τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών της.
Για τρίτη ημέρα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και αποθήκη στην περιοχή Σααντίγιατ περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως της Βηρυττού.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο διοικητής του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της οργάνωσης Μοχάμεντ Κουμπάισι και σκοτώνεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους του Λιβάνου να μείνουν μακριά από τις θέσεις της Χεζμπολάχ, καθώς τα χτυπήματα θα συνεχιστούν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι « Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι (η επιχείρηση) θα πάρει χρόνο. Η αποστολή μας τελικά είναι να πετύχουμε τους πολεμικούς στόχους και να φέρουμε τους κατοίκους του βορρά πίσω στα σπίτια τους».
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών προκαλούν τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά. Τα νοσοκομεία του Λιβάνου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Την ίδια ώρα, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου εγκαταλείπουν το Νότο προς κάθε κατεύθυνση.
«Τώρα πιθανόν (οι εκτοπισμένοι) πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο. Και δεν ξέρω πόσοι είναι στο Ισραήλ. Και για ποιον λόγο όλα αυτά; Να πετύχουμε τι; Όλα είναι η μία καταστροφή μετά την άλλη» δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο γενίκευσης πολέμου: «Ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Μολονότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή. Στην πραγματικότητα, παραμένει ο μόνος δρόμος για διαρκή ασφάλεια που θα επιτρέψει στους κατοίκους και από τις δύο χώρες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στα σύνορα με ασφάλεια».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη συμμαχία της ανθρωπότητας να σταματήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που πεθαίνουν στη Γάζα. Την ίδια ώρα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών πεθαίνει, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν» τόνισε.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας καταδικάζουν την ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι “ωθεί την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”.