Ευρωεκλογές 2024: Δείτε πού ψηφίζετε και πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε

Μία μόνο εβδομάδα απομένει για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου. 

Το εκλογικό σας τμήμα για τις Ευρωεκλογές 2024 καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να εντοπίσετε το εκλογικό κέντρο, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024, και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024. Oι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκλέξει 720 ευρωβουλευτές, ενώ από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές.

Τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι εκλογείς;

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Έτσι, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Πως είναι το ψηφοδέλτιο;

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφονται μόνο το όνομα και το έμβλημα του κόμματος ή του συνασπισμού συνεργαζομένων κομμάτων και τα ονόματα των υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά επωνύμου. Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων που συνδέονται με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, μπορούν να αναγράφουν στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού, πριν από το έμβλημα και το όνομά τους, το έμβλημα και το όνομα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος.

Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται να παραδώσουν επί αποδείξει στους Αντιπεριφερειάρχες επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων οκτώ τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2024. Στη συνέχεια, οι Αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές με ψηφοδέλτια κατά τουλάχιστον 10% περισσότερα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων, σε κάθε εκλογικό τμήμα, εκλογέων.

Για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, το αρμόδιο υπουργείο έχει εφοδιάσει όλα τα καταστήματα ψηφοφορίας της χώρας, με ομοιόμορφα ειδικά διαχωρίσματα (παραβάν) που κατασκευάζονται από μεταλλικό λυόμενο σκελετό και καλύπτονται με μπλε χρώματος ύφασμα. Τα παραβάν τοποθετούνται στην αίθουσα ψηφοφορίας, προκειμένου να αποσύρονται οι εκλογείς στο χώρο τους για τη συμπλήρωση και τοποθέτηση στον εκλογικό φάκελο του ψηφοδελτίου της προτίμησής τους.