Ευρωεκλογές 2024: Πώς και πού ψηφίζω

Λιγότερο από δύο μήνες έχουν απομείνει μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024, που θα διεξαχθούν την 9η Ιουνίου. Oι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο έως το 2029. Στη χώρα μας, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 9ης Ιουνίου.

Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ευρωεκλογές: Πώς και πού μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες

Nα σημειωθεί, ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι

  • Έλληνες πολίτες, ή
  • πολίτες χώρας εντός ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα

Οι τρόποι για να ψηφίσετε, είναι είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε, είτε με επιστολική ψήφο. Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, δείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσει στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια. Αντίθετα, εάν θέλει να ψηφίσει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα πρέπει να αιτηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr. Αντίστοιχα, εάν δεν έχει γίνει αίτηση ετεροδημότευσης οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα για νέα αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου.

Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο

Για τη συμμετοχή στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, απαιτείται εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Η προθεσμία λήγει στις 29 Απριλίου.

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών μέσω επιστολικής ψήφου.