Για να βρείτε το εκλογικό κέντρο που ψηφίζετε για τις Ευρωεκλογές 2024, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις». Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας.
Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου. Το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκλέξει 720 ευρωβουλευτές, ενώ 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές αναμένεται να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές;
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Πόσους σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι
Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Πότε κλείνουν οι κάλπες
Οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.
Σε εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέρα από τις δύο ώρες καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων.
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει το τέλος της ψηφοφορίας και κλείνονται οι πόρτες του εκλογικού καταστήματος. Αμέσως μετά, αρχίζει η διαδικασία ανοίγματος της κάλπης, αρίθμησης των φακέλων και διαλογής των ψήφων.
Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα
Σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας απάντησε χθες (3/06/2024) μέσω του ΑΝΤ1, ότι γύρω στις 21:00 της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου για το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή.
Δημοσκόποι και αναλυτές από τα κομματικά επιτελεία, πάντως, θεωρούν ότι αρκετοί εκλογείς αναμένεται να «ψηφίσουν» παραλία, λόγω του ηλιόλουστου καιρού, αλλά και του γεγονότος ότι δεν πρόκειται για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες Ευρωεκλογές (2019) το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 58,69%. Συνεπώς, είναι ορατό το ενδεχόμενο της «χαλαρής» ψήφου και της μεγάλης αποχής, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσοστά που αποτυπώνονται στις προεκλογικές μετρήσεις.