Ευρωεκλογές: Σήμερα λήγει η προθεσμία αποστολής των φακέλων της επιστολικής ψήφου με courier

Όσοι θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν ακόμη λίγες ώρες στην διάθεσή τους.

Ειδικότερα, όσοι έχουν επιλέξει να μην πάνε την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου στο εκλογικό κέντρο προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα διά ζώσης, αλλά προτίμησαν να τους σταλεί το ψηφοδέλτιο και να ψηφίσουν αρκετές μέρες νωρίτερα, θα πρέπει να το ταχυδρομήσουν συμπληρωμένο πίσω, έως το τέλος της ημέρας.

Κι αυτό προκειμένου να φθάσει εγκαίρως το ψηφοδέλτιο. Θυμίζουμε ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και ειδικότερα έως και το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00. Οπότε για να φθάσει εντός της προθεσμίας το εκλογικό υλικό, θα πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως σήμερα Δευτέρα εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος εταιρείας courier (με έξοδα του κράτους) και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Τι γίνεται αν δεν φτάσει εγκαίρως

Σε περίπτωση που ο φάκελος με το ψηφοδέλτιο δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση (όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο), θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11.00 το πρωί. Να σημειωθεί ότι για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό, η προθεσμία αποστολής του φακέλου έχει παρέλθει – έληξε στις 28 Μαΐου.

Πώς είναι ψηφοδέλτιο

Αναφερόμαστε «στο» ψηφοδέλτιο και όχι «στα» ψηφοδέλτια, γιατί είναι ένα για όσους όσους ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου. Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο, μία σελίδα διπλής όψης με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού. Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό δίπλα στον συνδυασμό της προτίμησής του. Για να ψηφίσουν λευκό, βάζουν σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό.» ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.

Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, σε ένα μεγάλο τετράγωνο, περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42 , που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Για να επιλέξει έναν/μία υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής του, πρέπει να επιλέξει τον αριθμό που του/της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβει. Μπορεί να ψηφίσει από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενός συνδυασμού.

Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνει τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσει κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξει, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.

Αν το στείλω σε λάθος διεύθυνση, τι γίνεται;

Λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό, καθώς η διεύθυνση αποστολής είναι προσυμπληρωμένη πάνω στον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου. Οπότε δεν χρειάζεται να γράψεις κάτι πάνω στο φάκελο.