Ευρωκοινοβούλιο: Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο για ιατρικούς σκοπούς

Οι θέσεις που διαμορφώθηκαν από την Έκθεση «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό», η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενας Κουντουρά, υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Mεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βασικές αρχές που προωθεί η έκθεση με στόχο την ασφαλή επανέναρξη του τουρισμού το 2021 εν μέσω πανδημίας είναι οι εξής: Ταξίδια μόνο με αρνητικά τεστ κορονοϊού – Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού προς το παρόν μόνο για ιατρικούς σκοπούς και όχι ταξιδιωτικούς – Μέτρα στήριξης του κλάδου και των εργαζομένων.

Η έκθεση ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το σύνολο των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή και θα τεθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Έκθεση καλεί την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο πρωτοκόλλων στα ταξίδια με τεστ κορονοϊού, πριν από την αναχώρηση, για κάθε ταξίδι στην Ε.Ε., ενώ εκφράζεται η θέση υπέρ ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς μόνο λόγους προς το παρόν, ενώ διευκρινίζεται ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εξεταστεί η χρήση του για ταξιδιωτικούς σκοπούς, ως εναλλακτική λύση στα τεστ, εφόσον όμως υπάρξουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό και όταν θα έχει πλέον ο γενικός ευρωπαϊκός πληθυσμός την δυνατότητα εμβολιασμού.

Αναλυτικά, οι θέσεις της Έλενας Κουντουρά που ψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στην έκθεση είναι οι εξής:

1. Οριζόντια εφαρμογή στην Ε.Ε. τεστ κορονοϊού πριν από κάθε ταξίδι

Στόχος της πρότασης αυτής είναι η ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού και η αποτροπή διασποράς του ιού και με στόχο την προστασία όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και συνολικά των προορισμών, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν δεχθεί πρωτοφανές πλήγμα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Η Έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη «να καθιερώσουν ένα κοινό και χωρίς διακρίσεις υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλείας στην ΕΕ για τη διενέργεια τεστ πριν την αναχώρηση, που να είναι αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών rapid-testing, μοριακών PRC και άλλων» .

Η καραντίνα, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέτρο στο οποίο θα καταφεύγουν τα κράτη-μέλη, ενώ όταν και όπου χρειαστεί να εφαρμοστεί, η διάρκειά της θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο, εναρμονισμένα στην Ε.Ε.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το αίτημα που έχει συμπεριληφθεί στην Έκθεση ώστε, τα κράτη-μέλη να υποστηριχθούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων για τα τεστ.

 

2. Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού προς το παρόν μόνο για ιατρικούς σκοπούς και όχι για ταξίδια

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το εμβόλιο προστατεύει μόνο τον εμβολιασμένο. Στην Έκθεση έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα ότι καλούνται Κομισιόν και κράτη-μέλη να αναπτύξουν κατά προτεραιότητα ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού και ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης των διαδικασιών εμβολιασμού, για ιατρικούς όμως σκοπούς, και μελλοντικά ενδεχομένως να εξεταστεί η πιθανή χρήση του για ταξιδιωτικούς σκοπούς ως εναλλακτική λύση στα τεστ και στα υπόλοιπα μέτρα, εφόσον όμως αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν μεταδίδουν τον ιό και όταν θα έχει πλέον ο γενικός ευρωπαϊκός πληθυσμός την δυνατότητα εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η ανάγκη για διατήρηση των σημερινών υγειονομικών μέτρων, πχ. η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η τήρηση των αποστάσεων.

3. Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τον Τουρισμό

Στην έκθεση έχουν ακόμη ενσωματωθεί προτάσεις για την κατάρτιση εθνικών σχεδίων δράσης για το βιώσιμο τουρισμό και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τον τουρισμό. Όπως επισημαίνεται, τα κράτη μέλη πρέπει «να καταρτίσουν σχέδια δράσης για το βιώσιμο τουρισμό, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, σε διαβούλευση με όλους τους συναρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για το βιώσιμο τουρισμό, όπως και να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους του προγράμματος Next Generation EU στα σχέδια δράσης για τον τουρισμό».

4. Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό

Καλούνται η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και να εξετάζουν τη δυνατότητα να καθιερώσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο- βάσει και του σχεδίου δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων- οριζόντια στην αλυσίδα αξίας της τουριστικής βιομηχανίας.

Αυτό ζητείται να γίνει σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις συνθήκες εργασίας, εξαιτίας της εποχικότητας, της μερικής απασχόλησης και άτυπων μορφών απασχόλησης.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των εργαζομένων του τουρισμού στην κοινωνική προστασία.

5. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων στον τουρισμό

Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση για τη δημιουργία του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, ως μέρος των αρμοδιοτήτων του προτεινόμενου προς σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, καλείται η Κομισιόν να συμπεριλάβει στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, η οποία θα είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων να «λειτουργεί μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για να διασφαλίσει την ετοιμότητα του κλάδου για μελλοντικές κρίσεις, όπου η εθνική αντιμετώπιση αποδεικνύεται ανεπαρκής».

Ζητείται ακόμη η νέος αυτός φορέας όταν ιδρυθεί να είναι αρμόδιος για την παροχή τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως επίσης, σχεδιάζεται να αναλάβει την προώθηση του τουριστικού brand της Ευρώπης σε τρίτες χώρες,

6. Διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Σε συνέχεια αντίστοιχης πρότασης που είχε καταθέσει η Έλενα Κουντουρά, ενσωματώθηκε αυτούσια στην Έκθεση η πρόταση για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με βάουτσερ εκτός της χώρας τους.

Συγκεκριμένα, καλείται η Κομισιόν να προτείνει ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς, στα πρότυπα του ευρωπαϊκού προγράμματος CALYPSO ώστε να μπορούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούν τα εθνικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να ταξιδεύουν και να φιλοξενούνται σε τουριστικά καταλύματα άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, που επίσης εφαρμόζουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Μητσοτάκης: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή
Ιανουάριος 13, 2025
Με καταγωγή από τα Χανιά ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος προστασίας οίκων ανοχής
Ιανουάριος 13, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: Αλληλοκατηγορούνται εισαγγελία και αστυνομία
Ιανουάριος 13, 2025
Δημοσκόπηση Marc: Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή
Ιανουάριος 13, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ποιο είναι το νέο ύποπτο πρόσωπο για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Ιανουάριος 13, 2025
Σοκαριστικές εικόνες από τις φωτιές στο Λος Άντζελες – Βίντεο από ελικόπτερο
Ιανουάριος 13, 2025
Θρήνος για τον θάνατο του αστυνομικού και της συζύγου του σε τροχαίο
Ιανουάριος 13, 2025
Παρίσταναν τους λογιστές και εξαπατούσαν πολίτες
Ιανουάριος 13, 2025
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σταθερά πρώτη η ΝΔ – Στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ιανουάριος 13, 2025
Σοκαριστικό βίντεο από τροχαίο στην Κρήτη
Ιανουάριος 13, 2025