Ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο μάλιστα θα προτείνει να υιοθετήσουν όλες οι χώρες έτσι ώστε να μοιραστούν δίκαια τα «βάρη».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου έτσι ώστε να επιμερίζονται δίκαια τα βάρη και οι πιέσεις, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, .
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Europe της ΕΡΤ, τόνισε πως «στόχος είναι η αναμόρφωση του συμφώνου του Δουβλίνου, το οποίο όπως είπε δεν παρέχει καμιά λύση αλληλεγγύης, αλλά ουσιαστικά μετακυλύει στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, δυσανάλογα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού. Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη και η ελπίδα είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ψηφιστεί την Άνοιξη του 2020 κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας».
Και συνέχισε λέγοντας πως «φιλοδοξία της Κομισιόν είναι να βρεθεί ένα πλέγμα αλληλεγγύης προκειμένου τις αιτήσεις για το άσυλο να μην τις διαχειρίζονται στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά να επιμερίζονται ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ». Επιπλέον, το νέο Σύμφωνο θα προβλέπει επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται προστασία ασύλου, θα έχει συμφωνίες με τρίτες χώρες έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν ευκαιρίες στους πολίτες τους για να παραμείνουν στην πατρίδα τους, ενώ θα υπάρχει μέριμνα και για τη νόμιμη μετανάστευση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε, τέλος, εξαιρετικά σημαντική την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης διότι όπως εξήγησε καθιστά σαφές ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές ανησυχίες δεν είναι απλά διμερή προβλήματα, ελληνοτουρκικά και κυπριοτουρκικά, αλλά είναι ευρωτουρκικά και ενταγμένα στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία.