Τις δυνατότητες που ανοίγει η συναντίληψη προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε ζητήματα Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας με αιχμή την αντίθεση στο Σχέδιο Φον Ντερ Λάιεν – Σχοινά για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές στην εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί Ένταξης: Από τους Νομάδες στους σύγχρονους Πρόσφυγες», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου.
Στην εκδήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλεύτρια Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και φυσικά ο συγγραφέας Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κώστας Αρβανίτης περιέγραψε την κεντρική ιδέα της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο υπό διαπραγμάτευση σχέδιο:
«Αντί να προωθεί με σαφήνεια και πυγμή την έμπρακτη αλληλεγγύη, καταλήγει στο εξής: όσοι δεν επιθυμείτε μετανάστες και πρόσφυγες στις χώρες σας, μπορείτε να δίνετε ένα ποσό στα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής. Έτσι νομίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Εδώ, λοιπόν, υπήρχαν δύο κόσμοι που συγκρούστηκαν, και υπάρχει και αυτό το ψευτο-διλημμα της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Αλλήλεγγύης», δεν υπάρχει τέτοια Αλληλεγγύη. Το σχέδιο του κυρίου Σχοινά, ακόμη κι όταν ο ίδιος μας παρουσιάστηκε με τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, ήταν ο ορισμός της AltRight αντίληψης για την Ευρώπη. Τι σημαίνει «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής»; Ποιος τον καθορίζει αυτόν τον «Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής»;
Επιπλέον, δημιουργεί για τις χώρες πρώτης υποδοχής φυλακή, ουσιαστικά, για τους απελπισμένους, και όπως σας είπα, για αυτούς που δεν θέλουν, θα δίνουν ένα ποσό στα Κράτη-μέλη. Και τί θα γίνει με την ένταξη των ανθρώπων αυτών;».
Ο Κώστας Αρβανίτης, που αναφέρθηκε εκτενώς στις σκληρές επιθέσεις από την Ελληνική Δεξιά με βαρείς και ακραίους χαρακτηρισμούς -«Μας είπαν «εφιάλτες», μας είπαν «συνεργάτες του Ερντογάν», σημείωσε χαρακτηριστικά- τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καθαρή πολιτική απάντηση του προοδευτικού κόσμου:
«Να μην αφήνουμε ανοιχτά ζητήματα για να κάνει η AltRight πολιτική πάνω στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, όπως έκανε και ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμμαχοί του», σημείωσε με νόημα, για να καταλήξει:
«Υπάρχει σήμερα ένα νέο πεδίο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, που μπορούμε να πάμε μαζί, και βεβαίως πολύς χώρος για να συγκρουστούμε σε ιδεολογικά θέματα, σε άλλους χώρους. Αλλά σε ζητήματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Δικαιωμάτων, Ελευθερίας, και μιας Ευρώπης που θα σέβεται τους πολίτες και τα Δικαιώματα, εκεί οι Προοδευτικές Δυνάμεις μπορούν να είναι μια γροθιά».
Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη για λογαριασμό του Κώστα Αρβανίτη και της Ομάδας της Αριστεράς/The Left, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα διέξοδα των σύγχρονων αντιπροσφυγικών πολιτικών ανά τον κόσμο, επικεντρώθηκε στην ψευδεπίγραφη αλληλεγγύη του Συμφώνου.
«Προβλέπει ουσιαστικά ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετακίνηση των μεταναστών από τις χώρες υποδοχής, αλλά ότι οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να πληρώνουν και με τον τρόπο αυτό να απαλλάσσονται από την υποχρέωση του να δέχονται μετανάστες. Εμένα αυτό μου φαίνεται άθλιο, δηλαδή να πληρώνεις και να πληρώνεσαι για να προκαλείς δυστυχία στους ανθρώπους. Έτσι έχει το πράγμα όταν μία χώρα πληρώνει τον οβολό της προκειμένου να δυστυχούν άνθρωποι στις χώρες πρώτης υποδοχής. Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι αντάξια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν θα είναι αντάξια της ιστορίας και ελπίζω να αποφευχθεί, πρώτα από όλα θεσμικά, αλλά και στη συνέχεια και με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».
Ουσιαστική ήταν η συμβολή των τεσσάρων προσκεκλημένων ομιλητών. Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας μέσα από τη δική του πολιτική εμπειρία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό τόσο ως Δήμαρχος, αλλά και παλαιότερα από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της Εκπαίδευσης στο κρίσιμο ζήτημα της ένταξης, ιδιαίτερα για τη δεύτερη γενιά.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της κατανομής σημείωσε αντλώντας από την εμπειρία του πως «γενικότερα, η διασπορά της κατοικίας, η ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κατανομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών, αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή κοινωνική ένταξη, γιατί έτσι αποφεύγεται η δημιουργία των γκέτο. Κι αυτό ισχύει στο επίπεδο της πόλης, ισχύει στο επίπεδο της επικράτειας, ισχύει βεβαίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι αυτό άλλωστε είναι από τους λόγους που υποστηρίζουμε την ευρύτερη κατανομή των προσφύγων και την κατανομή της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δίκαιη κατανομή.»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού υπογράμμισε την ανάγκη μιας πραγματικής και όχι μιας ψευδεπίγραφης Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές της Δύσης, και ειδικά της ΕΕ, που προκαλούν τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.
«Ορθά επισημαίνει ο συγγραφέας ότι ο πλούσιος κόσμος, η Δύση, στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αποφασίσει ότι θα δαπανήσει χρήματα για να βοηθήσει πληθυσμούς που βρίσκονται σε περιοχές με τεράστια προβλήματα παραγωγής, οικολογίας, φτώχειας, θα ενισχύσει τους πληθυσμούς αυτούς για να παραμείνουν στον τόπο τους και επίσης θα πρέπει να πάψει να παράγει προβλήματα η Δύση, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ροών οφείλεται στο ότι μπορούν να χρηματοδοτούν τις συγκρούσεις φυλών, εσωτερικών εμφυλίων, ή και πολέμων που εκπηγάζουν από τα συμφέροντα ισχυρών χωρών της Δύσης. Οι οποίες μάλιστα ισχυρές χώρες αφού δημιουργήσουν με την τροφοδότηση, ας πούμε μιας εμφύλιας σύρραξης, το πρόβλημα σε μία περιοχή μετά αρνούνται να το επιλύσουν.»
Στις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες στην ΕΕ με την ισχυροποίηση της AltRight και την ανάδειξη ακόμη και σε θέσεις εξουσίας και τις επιπτώσεις που έχουν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος. Φέρνοντας στο τραπέζι της συζήτησης το παράδειγμα της Ιταλίας, κατέδειξε πώς «το ευρωπαϊκό κατεστημένο καταφέρνει και συνομολογεί μία συνθηκολόγηση με τους φασίστες – μετα-φασίστες στην Ιταλία – όπου ενώ οι ακροδεξιοί υποχωρούν σε όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα, κρατούν τις θέσεις τους στο μεταναστευτικό. «Κακά τα ψέματα, σήμερα η ατζέντα για το μεταναστευτικό έχει μπει από τις Κυβερνήσεις του Βίσεγκραντ», υπογράμμισε δηλώνοντας απαισιόδοξος, για να καταλήξει στην ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, μήπως και «σώσουμε την παρτίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Όσο δεν προχωράμε τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σύγκρουση πολιτική και ιδεολογική με συμβιβασμούς και συναινέσεις δεν μπορούν πια να επιλυθούν τα πράγματα», σημείωσε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλεύτρια Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι αυτή η ιδεολογική σύγκρουση πηγάζει από την ακροδεξιά στροφή που καταγράφεται σε πολλές χώρες, από το νεοφιλελευθερισμό «που άρχισε να δείχνει τα δόντια του» και από τη μη ελαστικότητα του συστήματος. «Έχουν μία παραδοξότητα στην ΕΕ: ο ευρωσκεπτικισμός που προωθούν ακροδεξιές δυνάμεις, μεταφασιστικές, νεοφασιστικές κλπ, αντιμετωπίζεται με έναν ευρωπαϊκό εθνικισμό ο οποίος γίνεται όλο και πιο σκληρός», σημείωσε.
Η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι το βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου, πρέπει να διαβαστεί από όλες και όλους, αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, όχι μόνο επειδή είναι εύληπτο, αλλά επειδή καταφέρνει να συστηματοποιήσει όχι μόνο τις πληροφορίες για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, «αλλά και το πως πρέπει να σκεφτούμε όλη αυτή την υπόθεση εξ αρχής», όπως είπε.
Τη συζήτηση έκλεισαν με σύντομες και ουσιαστικές παρεμβάσεις τους δύο πρώην Υπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σε συνθήκες ακραίας κρίσης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Γιάννης Μουζάλας.
Το μήνυμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν με μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις τους οι Κορνήλια Ερνστ (Γερμανία, The Left) και Τίνεκε Στρικ (Ολλανδία, Πράσινοι) μέλη της Επιτροπής LIBE, όπου μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη και άλλους Ευρωβουλευτές συγκροτούν ένα ευρύ μέτωπο που εναντιώνεται στο σχέδιο Φον Ντερ Λάιεν – Σχοινά διεκδικώντας πραγματική Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη που δεν θα ρίχνει τα βάρη στις χώρες πρώτης υποδοχής και ενεργή προώθηση πολιτικών ένταξης.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, παραβρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίνα Κασιμάτη, Κώστας Μάρκου, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Μπέττυ Σκούφα, Νίκος Συρμαλένιος, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Νίκος Φίλης, Γιώργος Ψυχογιός), ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, η πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες Διονυσία Μπιτζούνη, ο γραμ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βλαχάκης, στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος.