Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας επανέρχεται εκ νέου η περιοχή του Εβρου με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή μετά και τις προσπάθειες της Αγκυρας για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.
Η τουρκική πλευρά επαναφέρει διεκδικήσεις της που επιχειρούν αμφισβήτηση των συνόρων στην περιοχή αξιοποιώντας την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν αποκλείεται μετά την πανδημία οι μετανάστες να θελήσουν ξανά να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα.
Η ένταση και ο εκβιασμός μέσω του Μεταναστευτικού επανέρχονται με την Αγκυρα να προετοιμάζει το έδαφος προσπαθώντας όχι μόνον να αναστείλει τις εργασίες για τον φράχτη αλλά και να ανακινήσει θέμα αμφισβήτησης των συνόρων με την Ελλάδα στον Εβρο. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εισβολή τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος πυροδοτούν σειρά ερωτημάτων για την επόμενη μέρα.
Θα μπορούσε αυτό το επεισόδιο που οδήγησε και σε πόλεμο διαβημάτων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα σοβαρή κρίση στην περιοχή στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας;
Ερωτήματα επίσης προκύπτουν για το τι πραγματικά συνέβη στον Εβρο τις προηγούμενες ημέρες με το σκηνικό να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι με την ελληνική γνωστοποίηση για την επέκταση του φράχτη και τη δημιουργία φραγμάτων στην παραποτάμια περιοχή των συνόρων ζήτησε από την Ελλάδα να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορα να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή. Σύμφωνα με την Αγκυρα «η Ελλάδα προχώρησε στις εργασίες της και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές μας οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε Σκάι ότι όντως η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες για επέκταση του φράχτη του Εβρου. Απάντησε δε στην Τουρκία και με ρηματική διακοίνωση ότι ο φράχτης είναι σε ελληνικό έδαφος και δεν υπάρχει λόγος ενημέρωσής της. Ακολούθησε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπως είπε ο Δένδιας όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για να ακολουθήσει δεύτερη ρηματική διακοίνωση προς τον τουρκοπρεσβευτή στην Αθήνα Μπουράκ Οζοΰγκεργκιν απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού.
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΔΑΦΟΥΣ
Εχει καταληφθεί από την τουρκική στρατοχωροφυλακή ελληνική περιοχή σε έκταση περίπου 1 6 στρεμμάτων που προέκυψαν από την εποχική μετατόπιση της κοίτης του ποταμού όπως αναφέρει η βρετανική Sun έπειτα από αυτό το επεισόδιο; Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών απαντούν κατηγορηματικά «ΟΧΙ».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να προσθέσει ακόμη ένα ζήτημα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα των συντεταγμένων στα σύνορα μπορεί να ξεπεραστεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών και προειδοποιώντας ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί κανένα τετελεσμένο στα σύνορα της. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς υπογραμμίζοντας ότι η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΠΥΡΑ
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡ1ΖΑ ζητώντας ενημέρωση για τις εξελίξεις. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Ενημέρωση του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε ότι «όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθεια που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάννη και υπεύθυνος για την παράδοση ελληνικού εδάφους».
Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ