Ακόμη μια νύχτα έντασης εκτυλίχθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τις ελληνικές Δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων και προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας.
Το βράδυ της Κυριακής αλλά και τα ξημερώματα ομάδες προσφύγων, αλλά κυρίως μεταναστών προσπάθησαν να τραβήξουν τα συρματοπλέγματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να μπουν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως ασπίδες λαμαρίνες και κομμάτια από βαρέλια.
Δυνάμεις των ΜΑΤ ωστόσο, που έχουν παραταχθεί σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου τους απώθησαν.
Ενισχύονται οι δυνάμεις
Συνεχής είναι η ενίσχυση των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο περί «ασύμμετρης απειλής», στο ΓΕΣ εξετάζουν όλες τις πιθανές αντιδράσεις.
Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο συνεδρίαζε όλο το βράδυ της Κυριακής (1/3) όπου και αποφασίστηκε ότι η ενίσχυση θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης, μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από ελικόπτερα, πτήσεις θα πραγματοποιούν και τα drones.
Στο μέτωπο του Αιγαίου, θα υπάρξει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και αύξηση περιπολιών.
Τα 5 μέτρα
Τα πέντε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για μαζική, συντονισμένη και οργανωμένη πίεσης στα ανατολικά χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
«Η μετακίνηση αυτή κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:
«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών, μεταναστών και προσφύγων γίνεται η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».
Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης