Συναγερμός στον Έβρο: Προετοιμασίες για νέο «υβριδικό πόλεμο»

Ενισχύονται τα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι για αύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μετακινούνται την Πέμπτη 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, τα σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Επισημαίνεται πως ήδη στον Έβρο βρίσκονται 100 άτομα της Frontex οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου αλλά θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Κανονικά ο φράχτης…

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Εβρου στην περιοχή των Φερών εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλέγμα οχυρωματικών έργων και μέτρων. Πρόκειται για το σχέδιο Εβρος No 2 το σχέδιο προετοιμασίας του υπουργείου Αμυνας για να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος υβριδικής απειλής από την Τουρκία δηλαδή ένα καινούργιο κύμα μεταναστών στον Εβρο και τα νησιά, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ». Μεγάλο κομμάτι αυτού του νέου σχεδιασμού στον Εβρο είχε ξεκινήσει αμέσως μόλις αποχώρησαν οι μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα τέλη Μαρτίου. Το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς είχε ξεκινήσει να τοποθετεί νέου τύπου φράγματα και εμπόδια κατά μήκος των συνόρων στον Εβρο. Μπήκαν νέοι προβολείς για να φωτίζεται καλύτερα η περιοχή. Επιπλέον η επιτήρηση γίνεται με θερμικές κάμερες με νέα ηλεκτροοπτικα συστήματα αλλά και με drones. Επίσης με στόχο τη θωράκιση και των θαλασσίων συνόρων αποκτήθηκαν τρία νέα σκάφη για τις ειδικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έχουν γίνει παρεμβάσεις και για την ενίσχυση του προσωπικού μονίμων και στρατιωτών που υπηρετούν στον Εβρο και τα νησιά με ειδική μέριμνα στις μεταθέσεις και τις ΕΣΣΟ για να πάνε περισσότεροι στα σύνορα.