Έβρος: Στον ανακριτή οι πέντε συνοριοφύλακες

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν σήμερα οι πέντε συνοριοφύλακες που υπηρετούσαν στον Έβρο και διευκόλυναν παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα επί πληρωμή

Εξηγήσεις στη δικαιοσύνη θα δώσουν σε λίγη ώρα από τώρα οι πέντε συνοριοφύλακες οι οποίοι διευκόλυναν παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, φυσικά με το αζημίωτο. Όπως προέκυψε από την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων, συνεργοί τους φέρεται να είναι 4 αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και αποτελούν μέλη κυκλωμάτων διακίνησης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από μια πληροφορία που έφτασε στ’ αυτιά των αστυνομικών για 5 συναδέλφους τους που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμότειχου. Οι ένστολοι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση από τον Οκτώβριο του 2022 και άνοιγαν διάπλατα την πόρτα εισόδου στη χώρας μας σε παράτυπους μετανάστες, εν ώρα υπηρεσίας.

Το βασικό ρόλο τον είχε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος ήταν αρχιφύλακας, κατώτερος βαθμολογικά στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με τα άλλα μέλη. Ωστόσο έκανε κουμάντο στους ανωτέρους του και εξαπατούσε με μεγάλη επιτυχία έμπειρα στελέχη της αστυνομίας με «δήθεν» πληροφορίες που είχε. Πρόκειται για το πρόσωπο που ερχόταν σε επαφή με τα κυκλώματα στην άλλη πλευρά του ποταμού. Επικοινωνούσε μαζί τους και ενημερωνόταν για την ακριβή ώρα και το ακριβές σημείο απ’ όπου θα διέσχιζαν τα σύνορα οι μετανάστες.

Στη συνέχεια επικοινωνούσε με το τμήμα ελέγχου καμερών στο Διδυμότειχο όπου είναι αρμόδιο για την επιτήρηση των συνόρων αλλά και για τον συντονισμό των δυνάμεων, της αστυνομίας, του στρατού και της FRONTEX και παραπλανούσε τις δυνάμεις, λέγοντας ότι υπάρχουν ειδικότερες εντολές για συγκεκριμένη ομάδα παράτυπων μεταναστών που πρόκειται να περάσει από τα σύνορα.

Έτσι ζητούσε από το τμήμα να απομακρύνει τις δυνάμεις από την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να περάσουν ανενόχλητοι οι μετανάστες.

Τα άλλα μέλη της εγκληματικής είχαν αναλάβει το ρόλο να εντοπίζουν τα οχήματα τα οποία παραλάμβαναν τους μετανάστες. Συνήθως δεχόντουσαν μηνύματα στα κινητά τους με τον αριθμό πινακίδας ή φωτογραφίες με τα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια προχωρούσαν σε… σκηνοθετημένες συλλήψεις. Μόλις τα οχήματα έφθαναν στην ελληνική επικράτεια τότε οι 5 συνοριοφύλακες περνούσαν χειροπέδες στα μέλη αλλά και στους παράτυπους μετανάστες.

Αυτή ήταν η συμφωνία που είχαν κλείσει με τους αρχηγούς των κυκλωμάτων, να διευκολύνουν και στη συνέχεια να συλλαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά εξασφάλιζαν την παραμονή των συλληφθέντων στην ελληνική επικράτεια κι έτσι ολοκλήρωναν το σχέδιό τους.

-Ad-