Έβρος: Το άγνωστο περιστατικό που παραλίγο να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο

Ένα περιστατικό, συνέβη, το οποίο θα μπορούσε άνετα να λάβει διαστάσεις θερμού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων δεδομένου ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εμφανίστηκαν να πυροβολούν και μάλιστα με πυκνά πυρά όχι μόνο στον αέρα αλλά και σε ευθεία γραμμή πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι Ελληνες αστυνομικοί.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης όταν ένα κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου ενώ εκτελούσε περιπολία κοντά στο χωριό Σοφικό, άκουσε πυκνές βολές πυροβόλων όπλων από την πλευρά της Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις τρεις και μισή το πρωί και ενόσω οι αστυνομικοί κινούνταν μεταξύ των στρατιωτικών φυλακίων ΕΦ-1 και ΕΦ-2. Δέκα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι επανήλθαν επιχειρώντας να προκαλέσουν -ευθέως αυτή τη φορά- τους Ελληνες αστυνομικούς.

Προχωρώντας σε μία κίνηση που αξιολογήθηκε ως προσπάθεια να εμπλέξουν την ελληνική αστυνομική περίπολο σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί τους, τρεις άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής έχοντας λάβει θέσεις σε σημείο δίπλα από τον ποταμό Εβρο στη δική τους πλευρά των συνόρων ξεκίνησαν εκ νέου να πυροβολούν στον αέρα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι βολές ήταν όχι μόνο κατά ριπάς αλλά και σε χαμηλό ύψος σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Ωστόσο και πάλι οι Ελληνες αστυνομικοί απέφυγαν να απαντήσουν στους Τούρκους εκτιμώντας και ορθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο συντήρησης της έντασης στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 4.15 τα Ξημερώματα, οι εκτιμήσεις των Ελληνων αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν. Κατά την αναχώρησή τους από το σημείο και εντελώς
απρόκλητα ακούστηκαν για τρίτη φορά πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά των συνόρων.

Στην προκειμέν περίπτωση όμως οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής ήταν ακόμη πιο προκλητικοί μη διστάζοντας να πυροβολήσουν σε ευθεία γραμμή και σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα μπροστά από τους Ελληνες αστυνομικούς.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί φορείς και παράγοντες που εμπλέκονται στη φύλαΣη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».