Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν: Ερώτηση με θέμα τις «διαφαινόμενες ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19»

Το ζήτημα της αγοράς -από την Ελλάδα- του συνόλου των εμβολίων της Moderna που της αναλογούν και το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές τής πατέντας των εμβολίων, με σκοπό την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, φέρνουν, με ερώτησή τους, προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Στην ερώτησή τους με θέμα «Διαφαινόμενες ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19» επικαλούνται πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, κατά το οποίο διάφορα κράτη-μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Moderna που τους αναλογούν. Τονίζουν πως «ειδικότερα η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκατ. δόσεις, παρότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκατ. επιπλέον δόσεις». Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ήδη η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις από αυτές που τους αναλογούν βάσει του κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδίου κατανομής των εμβολίων».

Με βάση τα παραπάνω ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

« – Πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί;

– Με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών-μελών, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός;

– Καθώς η ΕΕ έχει συμβάλει με γενναία χρηματοδότηση στη παραγωγή των εμβολίων, εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και συνακόλουθα να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη-μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός;».

-Ad-