Φ. Γεννηματά: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης η επιστολή στην ΕΕ για τη τελωνειακή ένωση με τη Τουρκία

«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ρ/σ REAL FM.

Εξήγησε πως η δήλωση της για να ανακληθεί η δήλωση υπουργού, που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά μας. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα, εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για διπλωματικά και επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής τετελεσμένων, τα οποία, όπως επεσήμανε, «με ευθύνη της κυβέρνησης τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα. Στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα. Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου. Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια, τότε τους δένουν τα χέρια».

Η κ. Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα».

Επίσης, παρατήρησε πώς οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα, ενώ δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της κυβέρνησης. «Χθες ακούσαμε για επιστολές που μιλούν για αναστολή της τελωνειακής σχέσης και έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό, είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα, μετά απ’ όλα αυτά; Την ώρα που το Όρουτς Ρέις έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, δήλωσε ότι δικαιώνει τα θύματα και τη δημοκρατία, ενώ αποδοκίμασε την εισήγηση της συγκεκριμένης εισαγγελέως για τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών, λέγοντας πως συνιστά πρόκληση.

Η Φώφη Γεννηματά κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακληθεί η απόφαση για την παρουσία μικρού αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα, δήλωσε πως πρόκειται για προχειρότητα της κυβέρνησης που θυμίζει αυτό που λέει ο ελληνικός λαός «ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει».

-Ad-