Φ. Γεννηματά: «Με ευθύνη της κυβέρνησης άνοιξε ξανά η πόρτα στον ιο και πρέπει να την κλείσουμε»

«Υπάρχει διάχυτη απογοήτευση και φόβος σε κάθε οικογένεια για το νέο lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΜEGA.

Πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που χάσαμε το πλεονέκτημα το οποίο «κερδίσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες και οι πολιτικές δυνάμεις που δείξαμε στην πρώτη φάση μία σύμπνοια», όπως είπε και αναρωτήθηκε; «Γιατί χάσαμε αυτό το πλεονέκτημα;».

Στη δική της απάντηση η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει εγκαίρως πως έγινε άνευ όρων το άνοιγμα των συνόρων και δεν αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην πρώτη φάση τουλάχιστον. «Χάσαμε χρόνο. Οι προκηρύξεις έγιναν τώρα το Νοέμβριο. Ξέρετε πότε θα έρθουν οι νέοι οδηγοί; Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του Ιανουαρίου», υποστήριξε.

Ειδικά για τη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «εκτός από τα κρεβάτια που δώρισε η Βουλή στο ΣΩΤΗΡΙΑ και τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει κάτι άλλο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Υποστήριξε πως δεν έγινε τίποτα από ότι έπρεπε για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου. Κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτή η καραντίνα, με τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις. Θα μείνουν πίσω ερείπια. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ίδια με τα προηγούμενα, δεν είδα κάτι πιο γενναίο πιο τολμηρό. Δεν έχω καμία αντιπολιτευτική διάθεση. Έχω αγωνία και η αγωνία των πολιτικών πρέπει να είναι δημιουργική. Είμαστε όλοι στην ίδια μεριά. Ο ιός είναι ο αντίπαλός μας. Αλλά η κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα ξανά στον ιό και πρέπει να την κλείσουμε και να ετοιμαστούμε για πως θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα. Να έχουμε το λιγότερο δυνατό θύματα, να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι καθυστέρησαν οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι «χθες πήγε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός και έκανε τις προσλήψεις ειδικών γιατρών, ενώ στο όνομα του Covid έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις και τους ρωτάμε εννέα μήνες που είναι αυτοί οι άνθρωποι; Δώστε μας τα ονοματεπώνυμά τους, πείτε μας σε ποια νοσοκομεία δουλεύουν. Δεν μας έχουν δώσει καμία απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι δεν πήγαν ούτε πνευμονολόγοι, ούτε εντατικολόγοι, ούτε παθολόγοι. Τώρα γίνονται οι προσλήψεις, πότε θα πάνε στα νοσοκομεία;»

Επέκρινε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα τεστ λέγοντας πως στη σκιά της πανδημίας η κυβέρνηση επιτρέπει να υπάρχει αισχροκέρδεια ενώ είπε πως εγκατέλειψε τα γηροκομεία.

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε την προσωπική της εμπειρία από την καραντίνα που μπήκε μαζί με την οικογένεια της εξ αιτίας της νόσησης του γιού της στο σχολείο καθώς διαπίστωσε ότι στις οδηγίες του ΕΟΔΥ υπάρχουν κενά. «Δεν με χωρούσε η αίθουσα της Βουλής όταν ενημερώθηκα από το σχολείο του γιού ότι έπρεπε να μπει η τάξη του σε καραντίνα. Επικοινώνησα με το σχολείο και ρώτησα αν θα έπρεπε να κάνουμε στα παιδιά που μπήκαν σε καραντίνα τεστ και ποιες είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Διαπίστωσα με έκπληξη -παρ’ ότι είχα την υποψία- ότι δεν ήταν υποχρεωτικό να υποβάλλουμε τα παιδιά σε τεστ. Αρκούσε να τα περιορίσουμε. Επειδή όμως το παιδί μου είπε ότι είχε μεγάλη αδυναμία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ούτε πυρετό, ούτε βήχα, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Έτσι υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε θετικός. Του κάναμε το τεστ, γιατί μένουμε έξι άτομα σε αυτό το σπίτι. Και μπορεί να μην τον αφήναμε να βγει από το σπίτι να πάει στο σχολείο, αλλά σίγουρα κάποιος άλλος από τους έξι θα κολλούσε καθώς εμείς συνεχίζαμε τη ζωή μας κανονικά.

Καραντίνα για ένα μέλος στην οικογένεια, σημαίνει ότι τον έχουμε αποκλείσει στο δωμάτιο του, αφήνουμε το φαγητό έξω από την πόρτα, πιάνουμε τα πράγματα με γάντια ενώ φοράμε μάσκα, τα πλένουμε χωριστά με καυτά νερά, απολυμαίνουμε πόρτες, διακόπτες συνεχώς, δεν βγαίνει από το δωμάτιο. Σήμερα θα μπορέσει να βγει, αλλά δυστυχώς, σήμερα που θα βγει ξεκινά η καραντίνα όλων μας. Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πω ότι μέσα στην ατυχία μας σταθήκαμε τυχεροί, καθώς το πέρασε πολύ ελαφριά και κανένας από εμάς δεν κόλλησε. Είμαστε όλοι αρνητικοί σε δύο τεστ που έχουμε υποβληθεί. Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να το περιορίσουμε και φαίνεται ότι μπορούμε να το περιορίσουμε αν κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Στη συνέχεια έκλεισε όλο το λύκειο, όχι μόνο η τάξη του γιού μου, καθώς βρέθηκε και άλλος καθηγητής θετικός και άλλος μαθητής θετικός. Έκλεισε όλο το λύκειο, αλλά καταλαβαίνετε ότι αφού κανείς δεν υποχρεώνεται να υποβληθεί σε τεστ είναι πολλοί αυτοί που κόλλησαν μόνο από το περιστατικό που γνωρίζω εγώ. Γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

-Ad-