Φ. Μπακαδήμα στο newsique: Ο λαός χρειάζεται ανθρώπους έτοιμους ακόμη και για τη ρήξη

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά να αλλάξει και το μείγμα της ασκούμενης πολιτικής. Ως εκ τούτου, οι εκλογές πρέπει να γίνουν όχι μόνο για να πληρώσει το τίμημα των πολιτικών της η ΝΔ αλλά κυρίως για να δυναμώσει η εκπροσώπηση των πολιτών από ανθρώπους που είναι έτοιμοι ακόμη και για ρήξη.

Η κ. Φωτεινή Μπακαδήμα στη συνέντευξή της στο newsique.gr χαρακτηρίζει επικοινωνιακή την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ενώ για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ σχολιάζουν ότι το προωθούν τα συστημικά και κρατικοδίαιτα μέσα. Σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25, η κ. Μπακαδήμα επισημαίνει ότι πριν από τις εκλογές του 2019 φαινόταν ότι συγκέντρωνε ποσοστό του 1%. Σε ό,τι αφορά την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΚΙΝΑΛ η ίδια δηλώνει ότι με δεδομένο ότι συγκαταλέγονται στο μνημονιακό τόξο, δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Μπακαδήμα, γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και να φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη;

Καταρχήν, το ζήτημα δεν είναι μόνο να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το ΜέΡΑ25 το επίδικο είναι να αλλάξει το μείγμα ασκούμενης πολιτικής, η οποία όλα αυτά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια έχει φτωχοποιήσει τη χώρα μας, καθιστώντας την μια ατέρμονη παροικία χρέους. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν εκλογές όχι μόνο για να πληρώσει το τίμημα των ολωσδιόλου εσφαλμένων πολιτικών της η ΝΔ αλλά κυρίως για να δυναμώσει η φωνή των πολιτών και η εκπροσώπησή τους από ανθρώπους που είναι έτοιμοι ακόμη και για τη ρήξη, όπου αυτή καταστεί απαραίτητη, ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα των πολλών και να μπει τέλος στη διακυβέρνηση της Ελλάδας από συνομιλητές της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.

 

Ωστόσο, ως ΜέΡΑ25, διαφωνήσατε με τη χρονική στιγμή της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…

Στηρίξαμε με την ψήφο μας την πρόταση δυσπιστίας, όμως, πραγματικά μόνο επικοινωνιακή μπορεί να θεωρηθεί η κατάθεσή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κάτι που είδαμε κι από την πορεία και τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για την Αττική Οδό και τη ΝΔ να απαντά με το Μάτι. Δυστυχώς, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική και μιλώ πρωτίστως ως πολίτης κι όχι ως βουλεύτρια. Όπως σημείωσα και στην ομιλία μου στο πλαίσιο της συζήτησης, ως ΜέΡΑ25 δεν στεκόμαστε στη διαχείριση των ιδιωτικοποιημένων δομών, κάτι που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς το ζήτημα είναι δομικό και μορφοποιείται στο «πρόσωπο» της κρατικοδίαιτης ολιγαρχία που νέμεται τη χώρα και, δρώντας σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, μέσω της απορρύθμισης, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης των πάντων που αυτοί επιβάλλουν, κατορθώνει να αγοράζει με την επίφαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας τα πάντα. Αυτή τη δομή, αυτή την ολιγαρχία μεμφόμαστε, με την οποία όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συναγελάζονται. Γι’ αυτό και η ψήφος μας ήταν όχι μόνο έκφραση μομφής προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και κατά της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας.

Ο λαός χρειάζεται εκπροσώπηση από ανθρώπους που είναι έτοιμοι ακόμη και για τη ρήξη, υποστήριξε η κυρία Μπακαδήμα.

 

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία. Είχε πράγματι άλλες επιλογές;

Ασφαλώς και είχε. Είχε την επιλογή να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, όχι επικουρικού αποκλειστικά για την περίοδο της πανδημίας, με τη δημιουργία της δομής των μαζικών και δωρεάν τεστ, την οποία από την πρώτη στιγμή προτείναμε, ώστε οι χώροι διεξαγωγής των τεστ να γίνουν στη συνέχεια εμβολιαστικά κέντρα και όταν βγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες σαν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Επίσης, είχε την επιλογή να μην ψηφίσει τον πτωχευτικό νόμο ούτε να ενεργοποιήσει τον Ηρακλή, είχε την επιλογή να στηρίξει τη δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων, είχε την επιλογή να βοηθήσει έμπρακτα τους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη από την έναρξη της πανδημίας. Άφησε μεγάλες κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες όλων των κλάδων ή τους εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς καμία στήριξη, κάτι που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στο όριο της απελπισίας, καθιστώντας τους ανήμπορους να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία άνοδο του ΚΙΝΑΛ και μία συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματός σας. Πώς τις σχολιάζετε;

Σίγουρα παρατηρούμε πως και σε επικοινωνιακό πεδίο, μετά την εκλογή του κ Ανδρουλάκη στη θέση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, τα συστημικά και κρατικοδίαιτα μέσα προωθούν το ΚΙΝΑΛ, του οποίου η εκλογική δύναμη μένει να διαφανεί και να αποτυπωθεί στις κάλπες όταν γίνουν εκλογές. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά που αποδίδονται στο ΜέΡΑ25, θα σας απαντήσω θυμίζοντας πως, πριν τις εκλογές του 2019, στις τότε δημοσκοπήσεις φαινόταν να έχουμε ένα ποσοστό γύρω στο 1%, κάτι που διαψεύστηκε κατά την εκλογική αναμέτρηση. Θέλω με αυτό να πω πως, προσωπικά, κρίνω σαφέστατα σημαντικότερη τη θετική αντίδραση που εισπράττω και εισπράττουμε από τον κόσμο στον δρόμο, παρά από τα ποσοστά που βλέπω να μας αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις των μέσων της λίστας του κ Πέτσα.

 

Μετά την εκλογή του κ Ανδρουλάκη, τα συστημικά και κρατικοδίαιτα μέσα προωθούν το ΚΙΝΑΛ

 

Στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί η συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του κόμματός σας. Εξακολουθείτε να λέτε “όχι” στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Το ζήτημα εδώ είναι ακριβώς να ορίσουμε την “προοδευτική κυβέρνηση”. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, όρισε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το πώς εννοούμε εμείς την προοδευτική κυβέρνηση. Σταχυολογώ ορισμένα μόνο σημεία:

– Επαναφορά όλων των Υποδομών στο δημόσιο

– Κατάργηση τώρα του χρηματιστήριου ενέργειας

– Απόλυτη προστασία της α’ κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών με κατάργηση του Ηρακλή και της πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds και απαγόρευση πλειστηριασμών α’ κατοικίας.

Έθεσε, μάλιστα, συγκεκριμένα το ερώτημα στον κ. Τσιπρα και στο ΚΙΝΑΛ, εάν δεσμεύονται πως το 2024, που λήγει η σύμβαση της Αττικής Οδού, θα την περάσουν στο δημόσιο. Δεν υπήρξε απάντηση. Συμπερασματικά, ο μόνος τρόπος συνεργασίας του ΜέΡΑ25 με άλλο κόμμα θα ήταν στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στόχευε στην πραγματική ευημερία των κατοίκων αυτής της χώρας και τη ρήξη με την ολιγαρχία που μας καταδυναστεύει όλους. Με δεδομένο, όμως, πως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΚΙΝΑΛ συγκαταλέγονται στα κόμματα του μνημονιακού τόξου, τα οποία  αποδέχονται το ολιγαρχικό πλαίσιο, ευαγγελιζόμενοι απλώς καλύτερη διαχείριση του, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

 

Πιστεύετε ότι ο τρόπος που πολιτεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ εγείρει ζητήματα δημοκρατίας;

Σαφέστατα εγείρει ζητήματα δημοκρατίας ο τρόπος διακυβέρνησης της ΝΔ, ξεκινώντας από τις ΠΝΠ του πρώτου κύματος της πανδημίας και συνεχίζοντας με τις τροπολογίες που βλέπουμε να κατατίθενται σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο, που όχι μόνο είναι άσχετες περιεχομένου με αυτό, αλλά συχνά έχουν την έκταση ολόκληρου νομοσχεδίου οι ίδιες. Σίγουρα, η νομοθέτηση με τροπολογίες, ειδικά της τελευταίας στιγμής, δεν είναι κάτι νέο, όμως όταν η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 έφερε νόμο για το επιτελικό κράτους με άρθρα που αφορούσαν την ορθή νομοθέτηση, η καταπάτηση των οριζόμενων σε αυτά από την ίδια την κυβέρνηση είναι αντιδημοκρατική, αντανακλώντας, την ίδια στιγμή, τη βαθιά περιφρόνηση που έχει η κυβερνώσα παράταξη για τους νόμους και την ευρυθμία που η ίδια ευαγγελίζεται. Φυσικά, στα 2,5 αυτά χρόνια έχουμε δει αρκετά παραδείγματα αντιδημοκρατικής στάσης από τη ΝΔ, όπως η απαγόρευση σε εμάς τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε συμβολική πορεία προς το Πολυτεχνείο να συνεχίσουμε τον δρόμο μας, λες και κινδύνευε η ασφάλεια και η τάξη από 8 εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Όμως, δυστυχώς, ζητήματα δημοκρατίας ή μάλλον αντιδημοκρατικότητας εγείρουν αρκετά νομοθετήματα της ΝΔ, λχ σχεδόν συνολικά τα νομοθετήματα της κ Κεραμέως.

 

Ποια η γνώμη σας για τις ποινικές διώξεις δημοσιογράφων που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis;

Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη και η ερευνητική δημοσιογραφία δεν θα πρέπει να στοχοποιείται, αλλά να στηρίζεται. Εξάλλου, το ΜέΡΑ25 ως κομμάτι του DiEM25, που δίνει αγώνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, δεν θα μπορούσε παρά να ενστερνίζεται πλήρως την αναντίρρητη ελευθερία του Τύπου. Οι διώξεις δημοσιογράφων είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να μας κινητοποιούν όλους, καθώς δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις σκέψεις και τις ιδέες της ΝΔ για τον Τύπο και τους εκπροσώπους του. Είναι αδιανόητη, όμως, και η στάση της δικαιοσύνης, που για ένα τέτοιο σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών, διώκει τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του, αντί για αυτούς που “συναλλάσσονταν” με φαρμακευτικές εταιρείες, την ώρα που μείωναν τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, φοβάμαι πως μπαίνουμε σε σκοτεινά μονοπάτια που δεν θυμίζουν ούτε και αξίζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

 

Το ΜέΡΑ25, ως κομμάτι του DiEM25 που δίνει αγώνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, δεν θα μπορούσε παρά να ενστερνίζεται πλήρως την αναντίρρητη ελευθερία του Τύπου, σημείωσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ25.

 

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΜέΡΑ25;

Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι να είναι η φωνή των πολιτών εντός και εκτός Βουλής, γι’ αυτό και παρά τη μικρή αριθμητική εκπροσώπησή μας στο Κοινοβούλιο, είμαστε μια ομάδα που προσπαθεί να καλύψει και να στηρίξει σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας, φέρνοντας τα προβλήματα τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε και μετά τις εκλογές και την αύξηση του εκλογικού μας ποσοστού να γίνουμε μια ακόμη πιο δυνατή φωνή, στηρίζοντας και ακούγοντας τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Προσωπικά, θεωρώ πως θα έχουμε μια εντονότερη παρουσία στην επόμενη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε όχι μόνο για εκείνους που μας στήριξαν με την ψήφο τους αλλά για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια.

 

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλεύτρια Β’ Πειραιώς του ΜΕΡΑ25