«Φέρτε πίσω την κόρη μου» – Επιστολή μητέρας

Η Αλεξάνδρα, με καταγωγή από την Ουκρανία, προσπαθεί, εκλιπαρεί, απαιτεί να επιστρέψει στην αγκαλιά της η 10χρονη κόρη της Τζασμίν, η οποία απήχθη από τον Ιορδανό πατέρα της το 2017 και έκτοτε παραμένει στην Ιορδανία με τον παππού και τη γιαγιά της.

Το παράδοξο είναι πως ο απαγωγέας πατέρας έχει επιστρέψει στην Κύπρο χωρίς το παιδί και η Πολιτεία, όπως καταγγέλλει η Αλεξάνδρα, δεν αξιοποιεί τα μέσα που διαθέτει ώστε να επαναπατριστεί η Τζασμίν. Η Αλεξάνδρα Μελαουίν, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, αναγκάζεται να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή της, ζητώντας πλέον τη δική του προσωπική παρέμβαση.

Φέρτε πίσω το παιδί

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο, η Αλεξάνδρα Μελαουίν ζητά να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρώην σύζυγό της για να ξαναφέρει το παιδί στην Κύπρο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια δεν ζει ούτε με τον πατέρα ούτε με τη μητέρα του, με την οποία έχει διακοπεί κάθε επαφή. Η Αλεξάνδρα επικαλείται τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό του μικρού κοριτσιού που είχε απαχθεί πριν από λίγα χρόνια από τον πάτερα του και είχε μεταφερθεί στη Νορβηγία. Ζητά να γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες και αν είναι δυνατόν να ανακληθεί η κυπριακή υπηκοότητα που έχει εξασφαλίσει ο Ιορδανός πρώην σύζυγός της, εάν δεν συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις που αποδίδουν την επιμέλεια της μικρής Τζασμίν στη μητέρα.

Από τα κατεχόμενα

Ο πρώην σύζυγος της Αλεξάνδρας, το 2017 με το πρόσχημα της επαφής με την κόρη του, πήρε το κορίτσι και μέσω των κατεχομένων το μετέφερε στην Ιορδανία. Ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του πατέρα, ο οποίος μπήκε στη λίστα καταζητούμενων από την Interpol, ενώ σε λίστα αναζήτησης μπήκε και η απαχθείσα Τζασμίν. Όσες προσπάθειες έγιναν μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και πρεσβειών δεν απέδωσαν, λόγω της άρνησης του πατέρα να συνεννοηθεί με τη μητέρα του κοριτσιού για το συμφέρον του παιδιού της. Ο πρώην σύζυγος της Αλεξάνδρας, της είχε διαμηνύσει ότι η Τζασμίν θα μεγαλώσει ως μουσουλμάνα στην Ιορδανία και δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Κύπρο.

Ελεύθερος στην Κύπρο

Όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το 2018 ο Μ.Μ. (πρώην σύζυγος) επέστρεψε στην Κύπρο από το αεροδρόμιο της Πάφου χωρίς την Τζασμίν. Η Αστυνομία εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης εναντίον του και τον κατηγόρησε για απαγωγή. Το δικαστήριο, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών, αλλά προσφάτως λόγω της πανδημίας αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης μόλις 1,5 χρόνου. Τώρα είναι ελεύθερος να εργαστεί και να ζήσει μια κανονική ζωή στην Κύπρο». «Πού είναι η δικαιοσύνη;» ρωτά η Αλεξάνδρα, όταν ουσιαστικά ο πατέρας-απαγωγέας δεν έχει καμία επίπτωση έχοντας πάρει το παιδί από τη μητέρα και στη συνέχεια το εγκατέλειψε στην Ιορδανία.

Βία και εκβιασμοί

Η Αλεξάνδρα αναφέρεται στην επιστολή της και στην πορεία που είχε η σχέση με τον πρώην σύζυγό της, η οποία κατέληξε στην απαγωγή του παιδιού της. «Τον Απρίλιο του 2010» αναφέρει «παντρεύτηκα τον Μ.Μ. (πολίτη της Κύπρου και της Ιορδανίας). Αποκτήσαμε την Τζασμίν. Μέχρι το 2014 ο σύζυγός μου και εγώ ζούσαμε μεταξύ δύο χωρών, μοιράζοντας τον χρόνο μας μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου». Το 2014 ωστόσο άρχισαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και έτσι η οικογένεια εγκαταστάθηκε μονίμως στην Κύπρο. Με την εγκατάσταση στην Κύπρο, όπως υποστηρίζει η Αλεξάνδρα, ο πρώην σύζυγός της άρχισε να την κακοποιεί, μπροστά στην κόρη τους αλλά και στον γιο που είχε από προηγούμενο γάμο στην Ουκρανία. Είχε ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πολλές φορές, «ωστόσο η συμβουλή που μου έδιναν ήταν να πάρω διαζύγιο». Το φθινόπωρο του 2016 αποφάσισε να εγκαταλείψει τον σύζυγό της και τότε άρχισε να υφίσταται συνεχείς ξυλοδαρμούς. Εξασφάλισε διάταγμα από το δικαστήριο με το οποίο απαγορευόταν στον πρώην σύζυγο να επισκέπτεται το σπίτι στο οποίο διέμενε και διευθετήθηκε ο τρόπος επαφής του πατέρα με το παιδί. Το 2017 όταν ο πατέρας πήρε το παιδί, αντί να το επιστρέψει στη μητέρα, πέρασε στα κατεχόμενα και έφυγαν για την Ιορδανία. Έκτοτε το παιδί παραμένει εκτός Κύπρου.

Η περίπτωση της Τζασμίν, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική, καθώς πολλά παιδιά από μεικτούς γάμους μεταφέρονται, χωρίς την έγκριση ή τη γνώση του ενός εκ των δύο γονέων, εκτός Κύπρου. Σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατος ακόμα και ο εντοπισμός των παιδιών καθώς βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: politis.com.cy