Φίλης: Γιατί ο Ιούλιος είναι κρίσιμος μήνας για την Τουρκία

«Ο Ιούλιος είναι κρίσιμος μήνας γιατί έχουμε και το συμβούλιο γενικών υποθέσεων και αντίστοιχα των υπουργών εξωτερικών και εκεί θέλω να πιστεύω ότι θα σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία που δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεως» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών σχολίασε πως «μιλώντας για τον ασκό του Αιόλου πιστεύω ότι αυτό που εννοεί είναι ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά και τον αναθεωρητισμό που την διακρίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν συνέπειες και αυτές δεν είναι μόνο στο επίπεδο των κυρώσεων. Είδαμε άλλωστε ότι συνέβη τους τελευταίους 13 μήνες στην Κυπριακή Αποκλειστική ζώνη είχε κυρώσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας όμως η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ κυρίως γιατί η οικονομίας της ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία».

Σχετικά με τις δηλώσεις της Γερμανίας για την Τουρκία ο ίδιος σχολιάζει πως συνιστά μια «μερική» επιτυχία για την Ελλάδα το γεγονός δηλαδή ότι πείστηκε το Βερολίνο το οποίο έχει ειδικές σχέσεις με την Άγκυρα και αυτό δεν έχει να κάνει με τους Τούρκους υπηκόους που βρίσκονται στην Γερμανία και υπερβαίνουν τα 3,5 εκατ.  Έχει να κάνει με εμπορικές και οικονομικές σχέσεις  με το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει μια καλή χημεία στην σχέση της με τον Ερντογάν και βλέπει στο πρόσωπο  της Τουρκίας μια χώρα που είναι πολύ σημαντική για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστεςυτικών ρευμάτων, μια χώρα σημαντική για το μετριασμό της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, για θέματα ασφάλειας της περιοχής.

Παρόλ’αυτά όπως ο κ. Φίλης τονίζει σε μεγάλο βαθμό στην στάση της Γερμανίας έχει συμβάλει και η διπλωματική κινητικότητα από δικής μας πλευράς και η καμπάνια που έχει γίνει από ελληνική πλευρά και η αφύπνιση της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα ενώ και η Τουρκία έχει αρχίσει το τελευταίο καιρό να ξεφεύγει να υπερβαίνει τα εσκαμμένα εξηγώντας πως στην ΕΕ υπάρχει και η κοινή γνώμη και η Γερμανία λαμβάνει υπόψη της και αυτήν – «όχι ότι είναι ο κύριος λόγος αλλά δεν θα ήθελε στο εξάμηνο της προεδρίας της να δει μια σύγκρουση επειδή η Τουρκία θα ήθελε να στείλει σκάφη για να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε κάποιο σημείο που θα είναι καθαρά μέσα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άρα φαίνεται να είναι μήνυμα αποφασιστικότητας».

Παράλληλα σημείωσε πως ο Μπορελ μετά τα ταξίδια του στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι έτοιμος τώρα να πάει στην Τουρκία ενώ επεσήμανε πως η Γερμανία έχει την δυνατότητα επηρεασμού της τουρκικής πολιτικής.

Αναφορικά με το θέμα της Αγιας Σοφιας ο ίδιος εξήγησε πως ο Ερντογάν το επανέφερε για να αποπροσανατολίσει την εγχώρια κοινή γνώμη από τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή και πως είναι μια κίνηση επικυριαρχίας γιατί στην ατζέντα του αυτή την στιγμή είναι η Κωνσταντινούπολη να καταστεί συνολικά στο επίκεντρο του μουσουλμανικού κόσμου.

-Ad-