Φίλης: Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη στάση της Τουρκίας

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα αλλά και για τις επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η Τουρκία παίζει ένα μικρό και ένα μεγάλο παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.

«Το μικρό αφορά την Ελλάδα. Θα υπάρχει μια μόνιμη πίεση στη χώρα μας με τις ροές. Και στον Έβρο και στα παράλια. Το μεγάλο αφορά τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και πώς ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και δη τους μετανάστες. Εκμεταλλεύεται τον πόνο και την απελπισία των ανθρώπων. Τους λέει ο ίδιος ότι τα σύνορα είναι ανοικτά για να περάσουν στην Ευρώπη. Άρα, εμπόδιο στην ελπίδα τους είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό κάποιοι στρέφονται εναντίον μας» σημείωσε.

Ως εκ τούτου, προσθέτει ότι η Τουρκία επιδιώκει από την Ευρώπη μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα μια και «αποδεδειγμένα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως».

Ακόμα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, η Άγκυρα επιδιώκει διπλωματική στήριξη έναντι της Ρωσίας για την Ιντλίμπ αλλά και για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη βόρεια Συρία, με την μετεγκατάση Σύρων προσφύγων.

Σχετικά με την κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Φίλης, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική «γιατί στην περίπτωση που υπάρξει νεκρός, από οποιαδήποτε πλευρά, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Η Ελλάδα εστιάζει στην αποφυγή προβοκάτσιας και ατυχήματος. Να προσέχουμε μη δώσουμε επιχείρημα στην άλλη πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης, οι ενέργειες της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα εμπεριέχουν σκοπιμότητα.

«Υπήρξαν περισσότεροι από 100 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ. Για να αποπροσανατολίσει την εγχώρια κοινή γνώμη και να πιέσει την Ευρώπη, συνέδεσε την Ιντλίμπ με τις ροές» ανέφερε, συμπληρώνοντας πώς δεν «έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ροές από τη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας».

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη στάση της Τουρκίας η οποία με τη συμπεριφορά της «νομιμοποιεί την ελληνική δράση», ενώ σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, έκανε λόγο πως «ενεργοποιήθηκε η ελληνική πλευρά, με τη φύλαξη των συνόρων».