Φίλης: Την Δεξιά δεν την απασχολούν τα φτωχά παιδιά

«Η κυβέρνηση πετάει έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον έναν στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου σε σχέση με πέρυσι», τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης.

«Κοιτάξτε σε ποιες συνθήκες το αποφάσισε: φέτος, που οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται δεύτερη χρονιά εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Με ένα μεγάλο μέρος τους να μην μπορεί καν να παρακολουθήσει ικανοποιητικά το μάθημα εξ αποστάσεως, για πρακτικούς λόγους. Που αντιμετωπίζει παράλληλα προβλήματα οικονομικής και ψυχολογικής φύσης, λόγω των μέτρων και της απομόνωσης. Τόσο ανάλγητοι είναι, τόσο σκληροί, που δεν διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να ικανοποιήσουν το ταξικό τους μένος», συμπλήρωσε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «εκτελεί ένα συμβόλαιο, να διώξει τα παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο και όσα μπορέσουν να πληρώσουν ιδιωτικά κολέγια» και πως «με τις περικοπές, με την αστυνομοκρατία, με την καταστολή, με τις κάμερες, την παρακολούθηση και το φακέλωμα στα πανεπιστήμια, δημιουργούν συνθήκες αντίδρασης από την ακαδημαϊκή κοινότητα χωρίς προηγούμενο».

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Να δεχτώ ότι κάποιοι μπαίνουν με μικρό βαθμό. Πόσοι; Εκατό; πεντακόσιοι; χίλιοι; Όχι όμως 24.000. Γιατί τουλάχιστον τόσοι θα βρουν την πόρτα κλειστή. Και θα προέρχονται κυρίως από τις χαμηλότερες τάξεις».
«Μην κάνει η Δεξιά ότι δεν καταλαβαίνει», πρόσθεσε. «Η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση βρίθει ταξικών ανισοτήτων. Οι πιο φτωχές οικογένειες δεν δύνανται να στηρίξουν εξίσου τα παιδιά τους με φροντιστήρια, με ιδιαίτερα και άλλα εφόδια. Τα φτωχά παιδιά υποχρεώνονται να δώσουν μεγαλύτερο αγώνα. Αλλά ούτε που τους απασχολούν αυτά».
«Ακόμα και τους ελάχιστους αποφοίτους από τα νυχτερινά λύκεια κόβουν. Τι τους πείραξαν αυτά τα παιδιά, που επιμένουν να μορφωθούν παρά τις αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει στη ζωή; Κίνητρο αποτελούσε για αυτά η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και το διαγράφουν σκληρά κι ανάλγητα, με μια οριζόντια γραμμή», είπε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αναφέρθηκε σε παλαιότερα νομοσχέδια στο χώρο της εκπαίδευσης επί Νέας Δημοκρατίας τα οποία «αποσύρθηκαν κακήν κακώς».

«Αυτό είναι το μέλλον όσων κομμάτων και πολιτικών προσώπων με τρόπο βάναυσο επιχειρούν να παραβιάσουν τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση. Κι αν δεν άκουσαν χτες τη μεγάλη κινητοποίηση έξω από τη βουλή, θα ακούσουν καλύτερα την επόμενη, την άλλη βδομάδα», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.