Μία φιλόδοξη πρωτοβουλία επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την καλή φήμη της Ελλάδας, πάνω στην διαχείριση του Κορωνοϊού.
Το «Greek House Davos 2021», δημιουργήθηκε για να βάλει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο κέντρο των εξελίξεων, να δώσει φωνή στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, να ρίξει το κόστος προώθησης των ελληνικών συμφερόντων και να φέρει πιο κοντά από ποτέ επιχειρήσεις και ξένους επενδυτές. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πλέον διαφορετικά την Ελλάδα, μία χώρα γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς κλειδιά όπως η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και ο Τουρισμός. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργούν αβεβαιότητα σε κάθε επενδυτική προσπάθεια, αλλάζουν ριζικά στην μετά-κορωνοϊού εποχή.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και παρά τη διατυπωμένη εκτίμηση κυβέρνησης και επιχειρηματικού κόσμου για την ανάγκη επενδύσεων ύψους 100 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, η εκπροσώπηση μίας ελληνικής επιχείρησης στο φόρουμ, είναι ακριβή εως αδύνατη υπόθεση. Δίχως μία οργανωμένη πρωτοβουλία, όπως αυτή που ξεκίνησε η επιχειρηματίας ως επικεφαλής Ειρήνη Βανταράκη με πολυ καλές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο και την επίσης επιτυχημένη επιχειρηματία Έλενα Χατζηαλεξάνδρου.
Ο κόσμος της Οικονομίας και των επιχειρήσεων εδώ και χρόνια αναζητούσε τρόπους, «εργαλεία» που θα λειτουργήσουν ως ελατήρια για την ταχεία προώθησή προτάσεων και παρουσίασης νέων επενδυτικών ευκαιριών. Τώρα που ξεδιπλώνεται το «Greek House Davos 2021», ένας οργανωμένος και χαρτογραφημένος δρόμος στο επίκεντρο των εξελίξεων η συμμετοχή μίας ελληνικής επιχείρησης στις διεργασίες γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.
Η Ελλάδα ανοίγει πανιά για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός-Κλόστερ του 2021 και ο επιχειρηματικός κόσμος ετοιμάζεται για έναν νέο θεσμό που θα ξεκλειδώσει τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Για 50 χρόνια είναι ίσως το πιο σημαντικό οικονομικό Φόρουμ στον κόσμο όπου γίνονται οι σημαντικότερες επαφές σε επίπεδο ηγετών. Η ετήσια σύνοδος είναι η κορυφαία δύναμη για τη συμμετοχή των κορυφαίων ηγετών του κόσμου σε δραστηριότητες για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων, περιφερειακών και βιομηχανικών προγραμμάτων στην αρχή κάθε έτους. Το επόμενο φόρουμ αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και θα στοχεύσει να βοηθήσει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν την πρόοδο προς τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και να διευκολύνουν τις συζητήσεις για την τεχνολογία και τη διακυβέρνηση του εμπορίου.
Καθώς ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα δεκαετία, ο Covid-19 απειλεί να διαταράξει σημαντικά την παγκόσμια οικονομική, πολιτική και κοινωνική τάξη. Οι βιομηχανίες και τα ιδρύματα, τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας, αντιμετωπίζουν υπαρξιακές προκλήσεις. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τους οικονομικούς και κοινωνικούς κανόνες, οι βιομηχανίες πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε μια δυναμική κατάσταση, συλλαμβάνοντας νέες τάσεις και ευκαιρίες, προκειμένου να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν όταν τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εμπειρίες των επιχειρήσεων μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003 έδειξαν εξαιρετική καινοτομία και πιθανότητες να προκύψουν από μια κρίση. Η τεχνολογία έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης παρέχοντας τα μέσα για τις κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ να παρακολουθούν και να δοκιμάζουν και να περιορίζουν τη διάδοση του Covid-19. Επίσης, επέτρεψε σε εταιρείες και βιομηχανίες να αναπτύξουν νέους τρόπους εργασίας, να προσεγγίσουν πελάτες και να διαχειριστούν αλυσίδες εφοδιασμού. Το ερώτημα που γεννάτε είναι πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν την τεχνολογική καινοτομία και να εκμεταλλεύονται την επόμενη ευκαιρία;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έναν κόμβο ιδεών και προτάσεων, που θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας στους ηγέτες της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας. Η επιτυχία αυτού του project θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την χώρα Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα έχει μία τόσο ισχυρή παρουσία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Κόντρα στις υφεσιακές πιέσεις, το καλύτερο φάρμακο είναι νέες ιδέες για να πάρουν μπροστά οι επενδύσεις και να συνεχιστεί η μεταφορά κεφαλαίων και τεχνογνωσίας προς την ελληνική αγορά. Να ανοίξει ο δρόμος προς τις επενδυτικές ευκαιρίες σε Ενέργεια, Τουρισμό, την γεωργία, τις Οπτικοακουστικές Παραγωγές και έναν ανεξάντλητο αριθμό πιθανών επενδύσεων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ελληνική Οικονομία και ίσως ακόμα και να συγκρατήσουν, την ροπή προς την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.
Ήδη οι επαφές έχουν ξεκινήσει έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μία άμεση γραμμή επικοινωνίας με οικονομικούς κολοσσούς, επενδυτές υψηλού κύρους καθώς και με ηγέτες άλλων κρατών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2021 θα είναι η πιο σημαντική συνάντηση παγκόσμιων ηγετών, τα τελευταία χρόνια, μετά τον βαθύ αντίκτυπο της πανδημίας COVID19, μία ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της ανάπτυξης και αναπληρώσει τις απώλειες της κρίσης.