Φιλόζωοι κατά Άδωνι Γεωργιάδη!

Άδωνις Γεωργιάδης φιλόζωοι: Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις θέσεις του για την παραγωγή γούνας.

Άδωνις Γεωργιάδης φιλόζωοι: Η επιστολή: «Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις σας σχετικά με την παραγωγή γούνας στη χώρα μας :

«Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω».

Άδωνις Γεωργιάδης φιλόζωοι | Εν πρώτοις αναφέρεστε σε Ελληνικό «προϊόν» μιλώντας στην ουσία για έμβια όντα που θανατώνονται βάναυσα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, προκειμένου να προσφέρουν είδη πολυτελείας και ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Αναφέρεστε σε συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν , όντας άγρια από τη φύση τους , αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.

Πληροφοριακά σας καταγράφουμε τους τρόπους θανάτωσης : Ασφυξία, δηλητηρίαση, ηλεκτροπληξία, χτυπήματα, σπάσιμο λαιμού κατ’ ελάχιστον…

Η ηθική διάσταση του θέματος αγνοείται παντελώς από εσάς; Ή απλά προσπερνάται ;

Αγνοείτε ότι για το σύγχρονο κόσμο γίνονται όλο και περισσότερο κατακριτέες τέτοιες πρακτικές και απόδειξη αυτού είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει στην απαγόρευση ή σταδιακή κατάργηση, ενώ σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο γίνονται συζητήσεις κι έχουν κατατεθεί νομοσχέδια για το πέρασμα στην απαγόρευση.

Και το παγκόσμιο σκηνικό αλλάζει συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι στο χώρο της μόδας, που ήταν ο κατ’ εξοχήν χώρος χρήσης και προώθησης της φυσικής γούνας, υπάρχουν τεράστιες εξελίξεις καθώς διάσημοι δημιουργοί ξένοι αλλά και Έλληνες εξαιρούν ο ένας μετά τον άλλον τη φυσική γούνα από τις δημιουργίες τους. https://pfpo.gr/i-elliniki-moda-leei-ochi-sti-gouna-2/

Άραγε στην Ελλάδα μας για κάποιους λόγους στοχεύουμε στην οπισθοδρόμηση ; Αυτό άραγε εννοείτε λέγοντας πως είναι «παράδοση» στη χώρα μας ;

Επί πλέον κε Υπουργέ αναφέρεστε τόσο έντονα στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος δείχνοντας παντελή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με ένα τόσο φλέγον θέμα.

Υπάρχουν μελέτες επώνυμων επιστημόνων και ερευνητικών οργανισμών που τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής , επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να σας αποστείλουμε κάποιες από αυτές ενδεικτικά.

Μελέτες που τεκμηριώνουν ότι η μόλυνση από την επεξεργασία γούνας είναι ανησυχητικά συνεχής. Που εξηγούν πώς τα χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας ,μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, για την παραγωγή ενός προϊόντος ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ κάποια από αυτά κρίνονται και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Γνωρίζετε άραγε ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου; Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε. Γνωρίζετε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις λόγω αποκλίσεων από τις φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και γενικότερα λόγω πρόκλησης μόλυνσης του υπεδάφους και του περιβάλλοντος;

Άδωνις Γεωργιάδης φιλόζωοι | Επί τη ευκαιρία δε, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα και σε ποιους τακτικούς ελέγχους έχει προβεί το Ελληνικό κράτος για πρόληψη και όχι αντιμετώπιση με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν εορτής.

Αναφέρεστε με τη δήλωσή σας στη χρήση πλαστικής ή φυσικής γούνας σαν να μην υπάρχει ουδεμία άλλη εναλλακτική στον κόσμο. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής , του ευτροφισμού, των τοξικών εκπομπών.

Ξέρετε, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι δύο καλοί λόγοι για τη χρήση εναλλακτικών υλικών.

Τέλος αναφορικά με την οικονομική διάσταση του θέματος σας ενημερώνουμε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ελληνικού κράτους με επαναλαμβανόμενες επιδοτήσεις προκειμένου να αναστήσει έναν ξεκάθαρα φθίνοντα κλάδο, ακόμα και οι εξαγωγές είναι σε διαρκή πτώση από το 2012. Όσον αφορά δε την περιβόητη ανάπτυξη σας ενημερώνουμε ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην ανεργία καθώς εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο παρά τις προσπάθειες και τις εκ νέου επενδύσεις.

Κατά συνέπεια θα σας συμβουλεύαμε αντί να κάνετε ύστατες προσπάθειες για ανάκαμψη αυτών των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με αντίστοιχες απώλειες για την οικονομία στη χώρα μας, και επειδή έτσι κι αλλιώς το τέλος γι αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως, να ξεκινήσετε με την κατάλληλη στρατηγική να προετοιμάζετε το έδαφος για την σταδιακή κατάργηση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν. Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών.

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία»

-Ad-