Financial Times: Τα τρία σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία από τον Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Ρωσίας και οι Financial Times σε νέο δημοσίευμα αναλύουν τα σενάρια που υπάρχουν, σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλά δυτικά ΜΜΕ έχουν φουντώσει οι αναφορές για καταφυγή της Μόσχας στην «έσχατη λύση», ώστε να αντιστραφεί το κλίμα για τον ρωσικό στρατό.

Έτσι, οι ft.com συγκέντρωσαν τα τρία βασικά σενάρια, όπου σύμφωνα με το πρώτο, η Μόσχα ίσως επιλέξει ένα χτύπημα «επίδειξης», το οποίο δεν θα προκαλέσει τον θάνατο όλων, όπως μια υπόγεια έκρηξη, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ίσως κάπου ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, ή σε ακατοίκητο σημείο, όπως λόγου χάρη στο Φιδονήσι.

Αλλά ακόμη ένα «χτύπημα επίδειξης» θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας κλιμάκωσης και θα άνοιγε την πόρτα για μια ρωσική επίθεση σε μεγάλη πόλη, πυροδοτώντας παγκόσμια κατακραυγή χωρίς στρατιωτικά οφέλη για τον Πούτιν.

Επίσης, η δεύτερη πιθανότητα είναι ένα πλήγμα κατά ουκρανικού στρατιωτικού στόχου ή σε σημαντική ουκρανική υποδομή, όπως επί παραδείγματι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλλά και εδώ παραμένει ανοικτό πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα τέτοιο χτύπημα για τον Πούτιν, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είναι λίαν διεσπαρμένες και δεν θα είχε νόημα μια επίθεση σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η εκλυθείσα ραδιενέργεια θα έπληττε και δικές τις δυνάμεις.

Έπειτα, το τρίτο και εφιαλτικότερο σενάριο θα ήταν να αποφασίσει ο Πούτιν ένα πλήγμα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, με απρόβλεπτη απάντηση από τη Συμμαχία, το άρθρο 5 της οποίας υποχρεώνει όλα τα μέλη της να συνδράμουν κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση. Έτσι, η Ρωσία θα διακινδύνευε μια πυρηνική επίθεση αντιποίνων από τις ΗΠΑ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία απαιτεί άμεση πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Η ΝΔ λέει «ναι» στην πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη με 5 επισημάνσεις
5 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Η Ομάδα των Σοσιαλιστών δεν στήριξε το αίτημα της LEFT – Ελπίζουμε στην επόμενη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής σχετικά με τις ευθύνες Τριαντόπουλου
5 Φεβρουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στο Ν. Ψυχικό: Μαρτυρίες από τη στιγμή που η 88χρονη έχασε τον έλεγχο του ΙΧ
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρκία: «Θρίλερ» με την υγεία του Μπαχτσελί – Πληροφορίες ότι νοσηλεύεται με καρδιολογικό πρόβλημα
5 Φεβρουαρίου, 2025
«Δεν σταμάτησε να δει αν ζούμε, σηκώθηκα, αν και μου έλειπε το πόδι μου» – Η μαρτυρία του 25χρονου που παρασύρθηκε στην Κρήτη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά με “buzzer beater” Μουζακίτη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στις Κυκλάδες – «Πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα από τις δονήσεις» λένε οι Τούρκοι σεισμολόγοι
5 Φεβρουαρίου, 2025
Κλειστοί δρόμοι στου Ζωγράφου – Έπεσαν λάδια στο οδόστρωμα
5 Φεβρουαρίου, 2025