Για μυστική διπλωματία της κυβέρνησης με τους Τούρκους, η οποία αποκαλύφθηκε από την τουρκική πλευρά, έκανε λόγο ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha.
Την πίστη του ότι όταν ο κόσμος νιώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης τού στοιχίζει, θα απομακρυνθεί από αυτή και το συμπέρασμά του από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι η ΝΔ χάνει σιγά σιγά σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, εξέφρασε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου και Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη γραμμή του κόμματός του όσον αφορά στα εθνικά θέματα, την εργασία, αλλά και τις διαφορές με την κυβέρνηση.
Για το αν υπάρχει συνεννόηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα και κοινή γραμμή: «Υπάρχει έτσι κι αλλιώς μια ενιαία θέση στο θέμα, είναι σαφής χρόνια τώρα, αλλά έγινε πιο σαφής και ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα. Μυστική διπλωματία εννοούμε αυτό που έγινε στο Βερολίνο το οποίο μας αποκάλυψε η τουρκική πλευρά και όχι η ελληνική. Όπως ακούσατε έχει διαψευστεί το ότι η κ. Σουρανί μας είχε ενημερώσει και από εμάς και από το ΚΙΝΑΛ. Δεν είχαμε ενημερωθεί γι αυτήν την ιστορία. Αυτό που προέχει όμως είναι να ξεκινήσει μια προσπάθεια διευθέτησης και διαλόγου, την οποία υποστηρίζουμε χρόνια τώρα. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο διαλόγου, αν αλλάξει πρέπει να μας το πουν», τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο για τη μυστική διπλωματία και αναφέρθηκε για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για ήπια στάση απέναντι στην κυβέρνηση:
«Αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γνωρίζετε χρόνια τώρα υπάρχουν κριτικές στον ΣΥΡΙΖΑ και από την αριστερά και από τη δεξιά, όμως στο τέλος όλοι μαζί πάμε μπροστά».
Αναφορικά με τους εξοπλισμούς και αν η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί: «Ότι η χώρα πρέπει να είναι πάντα εξοπλισμένη κατάλληλα έτσι ώστε να προασπίζεται την εθνική της κυριαρχία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αυτό που μπαίνει σε συζήτηση είναι πώς γίνεται αυτό, ποιους όρους, αν τελικά οι προτάσεις για τον εξοπλισμό γίνονται από τα αρμόδια όργανα που είναι κρίσιμα για να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση κλπ. Ξέρουμε αυτή την στιγμή ότι ούτε καν το ΚΥΣΕΑ δεν συνεδρίασε. Εκ των υστέρων θα γίνει, όπως θα κάνει και τις επενδύσεις, όπως θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 37δις. Το “εκ των υστέρων” πολλές φορές φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Αν οι συζητήσεις με τα όργανα γίνουν μετά την παραλαβή το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν την απόφαση που πήρε ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν είναι σωστό».
Για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνήσεώς του: «Κάναμε μια προσπάθεια, σώσαμε τα ναυπηγεία της Σύρου που λειτουργούν πλέον με πάνω από 600 εργαζόμενους και έχει 150 πλοία. Ξεκινήσαμε για να λυθεί το θέμα της Ελευσίνας, όμως οι εκλογές έχουν τον πρώτο λόγο και μας σταμάτησαν».
Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διεύρυνση προς το κέντρο: «Αυτό που θέλει να κάνει είναι να αντιστοιχηθούν οι άνθρωποι που ψήφισαν στο 32% τον ΣΥΡΙΖΑ, το νούμερο με το κόμμα. Να είμαστε ένα κόμμα που θα εκφράζει όλο αυτόν τον κόσμο. Δεν θα αντιδράσει κανείς, όλοι είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα το δικό μας είναι σαφές, κοιτάει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και αυτή ήταν πάντα στο στόχαστρο της αριστεράς. Να εξυπηρετήσει και να δώσει ζωή και χρώμα και φωνή σε όλες αυτές τις δυνάμεις που ήταν στην απ’ έξω».
Για το τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Μέσα από την πανδημία φάνηκε πόσο ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος του δημοσίου χώρου. Όλοι ανατρέξαμε στο ΕΣΥ για να σωθούμε. Όλοι θέλουμε το κράτος να παρέμβει και οι εργαζόμενοι να μην μένουν με 300 ευρώ τον μήνα. Εμείς κυβερνούσαμε επί 4 χρόνια με το πιστόλι στον κρόταφο και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς να καταρρεύσει η κοινωνία. Εμείς αφήσαμε στο 2,6% την ανάπτυξη και στο τέλος του χρόνου φτάσαμε στο 1%. Στο πρώτο τρίμηνο, πριν από την πανδημία ήμασταν στο -0,9%, είχαμε μείωσε της ανάπτυξης μέσα σε 9 μήνες. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να καταργήσει ότι είχαμε φτάσει, όπως όταν γίνονταν απόλυση να υπήρχε η αιτιολόγησή της».
Για τη μεγάλη διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις: «Βλέπω ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί η τρομακτική εμπιστοσύνη αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας. Στον πρώτο χρόνο, η κυβέρνηση αρχίζει σιγά σιγά να χάνει. Όταν ο κόσμος αισθανθεί ότι του στοιχίζει αυτή η πολιτική, γνώμη μου είναι ότι θα αρχίσει να απομακρύνεται. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι και κυρίως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια πολιτική και να την προτείνουμε στην κυβέρνηση, έτσι ώστε ο κόσμος να αρχίσει να αναπνέει. Τα “λουκέτα” που έχουν μπει να σπάσουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αυξηθεί η δυνατότητα κατανάλωσης του κοινού, άρα δεν μπορεί να κόβεις τις υπερωρίες, να μη χρηματοδοτείται μόνο η ανεργία αλλά και η εργασία και δεύτερον, να υπάρχει μια συνεχής ροή χρημάτων προς την ανάπτυξη για να μπορεί να υπάρχει δουλειά και λεφτά στην αγορά».