Φλαμπουράρης: Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από τη ΝΔ

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το Προϋπολογισμό που «επιβεβαιώνει την καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από τη ΝΔ», ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η πανδημία φανέρωσε με τον πιο σκληρό τρόπο το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ».

Και συνέχισε τονίζοντας πως «η κυβέρνηση επιμένει να μην ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα υγείας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με αύξηση των υποδομών εξασφαλίζοντας νέους χώρους και εξοπλισμό, με την ενίσχυση και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία νέων».

Μεταξύ άλλων ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει πως «η ΝΔ με τις πολιτικές της, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η πανδημία φανέρωσε με τον πιο σκληρό τρόπο το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ, που ακόμα και μπροστά στον όλεθρο που διασπείρει η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται προκλητικά αδιάφορη.

Γι’ αυτό επιμένει να μην ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα υγείας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με αύξηση των υποδομών εξασφαλίζοντας νέους χώρους και εξοπλισμό, με την ενίσχυση και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία νέων. Τέλος δεν προχώρησε σε μαζικό έλεγχο με τεστ, ώστε να υπάρξει πραγματική εικόνα της πανδημίας.

Γι’ αυτό η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για το 2020, ενώ βρισκόμαστε στην 8η θέση από το τέλος σε διαγνωστικά test.

Η κυβέρνησή σας όχι μόνο, δεν προστατεύει την εργασία, αλλά φέρνει μέτρα που μειώνουν την απασχόληση, τις αμοιβές των εργαζομένων, καταργούν τις αμοιβές των υπερωριών και ταυτόχρονα ενισχύει τα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχώς υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία. Δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τις κτιριακές υποδομές, δεν φρόντισε να προσλάβει εκπαιδευτικούς, δεν προμήθευσε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

«Η γενική μας εισηγήτρια και οι ειδικοί εισηγητές, με τις ουσιαστικές τοποθετήσεις τους σ’ αυτά τα τρία θέματα, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τις παραπάνω αδυναμίες των κυβερνητικών πολιτικών, αναλύοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις μας.

Η ΝΔ με τις πολιτικές της, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτές τις πολιτικές η ύφεση για το 2020 θα ανέλθει στο 10,5 %, η ανεργία θα φθάσει στο 18,9%, ενώ στο ίδιο διάστημα παρατηρείται μείωση του μέσου μισθού κατά 10% και 12πλασιασμός του ποσοστού των απασχολουμένων που λαμβάνει από 0 έως 200 €.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης φτάσατε να νομοθετήσετε ένα πτωχευτικό νόμο που πτωχεύει τους μισούς Έλληνες, υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες τους κι από ιδιοκτήτες τους κάνει ενοικιαστές.

Αντίθετα πρόθυμα νομοθετήσατε τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενισχύσατε την καταστολή και τον αυταρχισμό, ρίξατε την ευθύνη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους νέους και στις πλατείες, και από την άλλη οργανώσατε φιέστες το καλοκαίρι με φόντο τα ηλιοβασιλέματα ως την απαρχή εξαφάνισης του ιού και ανοίγματος του τουρισμού χωρίς την ύπαρξη υγειονομικών πρωτόκολλων.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που καταγράφουν την οικονομική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας στον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ. Και ενώ τα δεδομένα είναι αμείλικτα παρουσιάζετε έναν π/υ κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας. Ο Προϋπολογισμός σας, επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα παραπάνω, ότι δηλαδή η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές σας. Επιλογές που δηλώνετε ευθαρσώς στον προϋπολογισμό που μας παρουσιάζετε ότι θα συνεχτούν και το 2021.

Αφού δεν αυξάνονται οι δαπάνες
για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ,
για τους εργαζόμενους στον τουρισμό,
για την υποστήριξη των εποχικών εργαζομένων,
για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες,
για τους μακροχρόνια άνεργους,
για τον πολιτισμό,
για τους αγρότες,
για ενίσχυση των μισθωτών,

ενώ ταυτόχρονα οι βρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δις περισσότερα σε φόρους.

Με αυτές τις επιλογές και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που σε οικονομικές κρίσεις είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, να παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2019 και 2020. Δεν κατανοώ την θριαμβολογία της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2021 και μάλιστα με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και μάλιστα από το εξωτερικό.

Τέλος και κλείνοντας την τοποθέτησή μου θα αναφερθώ με δυο λόγια στο σχέδιο Πισσαρίδη που παρουσιάστηκε επίσημα προχθές στο οποίο περιλαμβάνεται το νέο Ασφαλιστικό για την Ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Δυστυχώς είναι μια εξέλιξη που πλήττει τον δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, καταργεί την αλληλεγγύη των γενεών, μεταφέρει το βάρος στους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους και καταδικάζει τους νέους εργαζόμενους στην ασφαλιστική ανασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό»