Φον Ντερ Λάιεν: Πρόταση για προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί ένα νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

“Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό“, δήλωσε.

Η Φον Ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει, σε μια επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη, ότι η Ε.Ε να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια.

“Πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη” πρόσθεσε εξηγώντας ότι αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

“Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας“, ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: “Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση“.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Με αυτό τον τρόπο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές” σημείωσε.

-Ad-