Φορολογικές δηλώσεις: 5 βασικές αλλαγές – Ποιους αφορούν

Πέντε αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να λάβουν υπ’όψιν 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές σύμφωνα με τη «RealNews» είναι οι ακόλουθες:

  1. Στα 11.620 ευρώ διαμορφώνεται για το 2024 το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 10.920 ευρώ που ίσχυε το 2023, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι, ο ελάχιστος φόρος αυξάνεται στα 1,258 ευρώ, από 1.102 ευρώ. Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει έξι έτη άσκησης του επαγγέλματός του και δεν έχει κανέναν υπάλληλο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Επιπλέον, για επτά έως εννέα έτη λειτουργίας ισχύει προσαύξηση 10%, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 12.782 ευρώ για το φορολογικό έτος 2024. Για 10 έως 12 έτη ισχύει προσαύξηση 20% ενώ για περισσότερα από 12 έτη λειτουργίας, 30%.
  2. Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και για ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Μεταφέρεται στο τέλος, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.
  3. Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας με αποτελέσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.
  4. Οι κωδικοί που αφορούν τα έσοδα και έξοδα του εντύπου Ε3, το οποίο υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  5. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

Ποιούς αφορά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Συγκεκριμένα, η κατάργηση αφορά:

  • Επιτηδευματίες και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ.
  • Φυσικά πρόσωπα των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν εγγραφή σύμβασης με έως τρία φυσικά πρόσωπα.
  • Αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης
10 Φεβρουαρίου, 2025
ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική απεργία στις 18 Φεβρουαρίου για τους εργαζόμενους με ειδικά προγράμματα στον τομέα της Υγείας
10 Φεβρουαρίου, 2025
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελ. Βενιζέλος» – Ο πιλότος χρειάστηκε ιατρική βοήθεια
10 Φεβρουαρίου, 2025
Eνίσχυση της ασφάλειας των επιβατών στα λεωφορεία και τα τρένα του προαστιακού της Δυτικής Αθήνας με 130 αστυνομικούς
10 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον 23χρονο αδελφό του
10 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που κουκουλοφόρος εισβάλει με μαχαίρι σε φαρμακείο και ζητά τις εισπράξεις
10 Φεβρουαρίου, 2025
Σουηδία: Η εισαγγελία ταυτοποίησε επισήμως τον δράστη του μακελειού στο Ορεμπρό – Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρά του
10 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Πρέσβυς Πάολο Κούκουλι τιμά την 81η επέτειο της τραγωδίας του ατμόπλοιου Oria
10 Φεβρουαρίου, 2025
Π. Μαρινάκης για Τέμπη: Η Δικαιοσύνη θα αποδείξει τη γνησιότητα των βίντεο – Όλα ερευνώνται
10 Φεβρουαρίου, 2025
Θύμα ενδοοικογενειακής βίας 24χρονη στην Κρήτη – Τη χτύπησε με τα χέρια του και με αντικείμενα που έβρισκε μπροστά του ο σύντροφός της
10 Φεβρουαρίου, 2025