Φορολογικές δηλώσεις: Θέμα χρόνου η έναρξη υποβολής τους στο Taxisnet

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πλέον πιθανό σενάρια είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων να έχει ανοίξει το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί λίγο νωρίτερα.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά
Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, ότι εφέτος η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι να ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, όταν αυτό απαιτηθεί.

Με προσυμπληρωμένη δήλωση
Η προσυμπληρωμένη δήλωση πρακτικά σημαίνει πως ε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Το μέτρο θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσό του επιπλέον φόρου καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τότε προβλέπεται έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής.