Φωτιά – Πύρινη κόλαση: Εκκενώνονται χωριά – «Θα είναι δύσκολη νύχτα»

Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους – Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κορινθία και τη δυτική Αττική εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/05) στην περιοχή Σχίνος και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έχει περάσει πλέον στην Αττική.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και συγκεκριμένα από καύση ελαιόκλαρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστόποίησε τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, αναφέροντας ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τις Αρχές να εκκενώνουν προληπτικά οικισμούς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Στρατός με επίγειες δυνάμεις, καθώς και το ελικόπτερο Σινούκ που επιχειρεί από αέρος.

Πυκνός καπνός σκέπασε την Αθήνα

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, καθώς από το πρωί, οι Αθηναίοι αντίκρισαν μια θολή – πορτοκαλί εικόνα, με τον πυκνό καπνό να φτάνει και να σκεπάζει όλο το Λεκανοπέδιο.

Στάχτες και καπνοί έχουν καλύψει ακόμα και μπαλκόνια σπιτιών, ενώ είναι συγκλονιστικές οι φωτογραφίες με την Ακρόπολη να έχει κρυφτεί από τον καπνό και να μην είναι καν ορατή από άλλα ψηλά σημεία της Αττικής.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην Κορινθία και έχει επεκταθεί στις γύρω περιοχές. Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Άμεσα, σπίτια που βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά του Αλεποχωρίου εκκενώθηκαν προληπτικά το πρωί της Πέμπτης.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νεό γραπτό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

«Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 15:00, με SMS από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει την άμεση εκκένωση των οικισμών από το Δερβένι έως την Πευκενέα.

Οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους, με το οποίο ειδοποιούνται να μεταβούν για προληπτικούς λόγους προς τα Μέγαρα.

Το πύρινο μέτωπο αναζωπυρώθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης παρά την πρόσκαιρη ύφεση που παρουσίαζε νωρίτερα, καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ. Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

Πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανέφεραν ότι δυνάμεις επιχειρούν σε Χάνι και Δερβένι και πως η φωτιά κατευθύνεται προς Μέγαρα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Στρατός με επίγειες δυνάμεις, καθώς και το ελικόπτερο Σινούκ που επιχειρεί από αέρος.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.