Φωτιά: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό την Πέμπτη Αττική, Πελοπόννησος και άλλες 3 περιφέρειες – Παραμένουν τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Οι αρχές προειδοποιούν για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ οι δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο συνεχίζουν να δυσκολεύουν την κατάσταση.

Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλες καταστροφές, με την Πάτρα να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς ανεξέλεγκτες φλόγες καίνε περιοχές όπως τα Συχαινά και τα Μποζαΐτικα, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις. Η περιοχή Ρωμανός εκκενώθηκε, ενώ η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Παράλληλα, φωτιά έχει ξεσπάσει και στη Φιλιππιάδα, με τις αρχές να προχωρούν σε εκκένωση της περιοχής Ρωμιά στην Πρέβεζα και του Αμμότοπου στην Άρτα. Ο Δήμος Ζηρού έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ διεξάγονται έρευνες για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 14 Αυγούστου, πέντε περιφέρειες μπαίνουν σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αττική, η Πελοπόννησος (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), η Στερεά Ελλάδα (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας με τη Σκύρο), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου με τη Σαμοθράκη) και το Βόρειο Αιγαίο (ΠΕ Λήμνου). Αν και σε κάποιες περιοχές οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν, στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν δυνατοί, φτάνοντας έως και 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς θα παραμείνει υψηλός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να τεθούν σε αυξημένη επιφυλακή. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), άναμμα υπαίθριων ψησταριών, κάπνισμα μελισσών ή ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται ότι η καύση αγρών απαγορεύεται αυστηρά κατά την αντιπυρική περίοδο.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, πρέπει να καλέσει αμέσως την Πυροσβεστική στον αριθμό 199. Για περισσότερες οδηγίες και πληροφορίες αυτοπροστασίας, υπάρχει διαθέσιμο υλικό στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας στο civilprotection.gov.gr.

Η πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών
Την Πέμπτη 14 Αυγούστου, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, όπου είναι πιθανές τοπικές βροχές. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34-36 βαθμούς στα περισσότερα μέρη, με χαμηλότερες τιμές σε Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη (28-30°C).

Στην Αττική, αναμένονται αίθριες συνθήκες με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33°C, με χαμηλότερες τιμές ανατολικά. Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι γενικά καλός, με ήπιους ανέμους και θερμοκρασία από 24 έως 33°C.

Την Παρασκευή 15 Αυγούστου, η εικόνα θα παραμείνει κυρίως αίθρια, με παροδικές νεφώσεις σε βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια, όπου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα φτάσουν έως 8 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ελαφρώς.

Το Σάββατο 16 Αυγούστου, ο καιρός θα είναι καλός, με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σύντομοι όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα φτάσουν πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, ο καιρός θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αίθριος, με απογευματινές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, χωρίς σημαντική μεταβολή της θερμοκρασίας.