Φωτιά στην Αττική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες εξαιτίας του καπνού και της στάχτης

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη φωτιά στην βορειοανατολική Αττική, που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή (11/08) στον Βαρνάβα και στη συνέχεια επεκτάθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σε πολλές περιοχές.

Η ατμόσφαιρα λόγω του καπνού έχει γίνει αποπνικτική με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, μίλησε σήμερα στο «MEGA» αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

«Πρέπει να προσέχουν οι έγκυες, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αν παρατηρήσουν κλινικά νοσήματα όπως δυσφορία, επίμονο βήχα, ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους» είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας όταν βγαίνουν έξω. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο να έχουμε κλειστά τα παράθυρα».

Επιπλέον, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, έδωσε συμβουλές για την προστασία των παιδιών από την φωτιά και την στάχτη.

«Εύχομαι να περάσει όλο αυτό γιατί ταλαιπωρούνται οι μεγάλες ηλικίες και τα παιδιά, που οι αναπνευστικοί μηχανισμοί τους είναι ανώριμοι. Τα σωματίδια που αιωρούνται τα κάνουν να υπεραντιδρούν και δημιουργούν προβλήματα δύσπνοιας, δυσφορίας, βήχα. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο πιο έντονα μπορεί να είναι τα συμπτώματα. Αυτό θα ισχύει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη και αν σβήσει η φωτιά τις επόμενες ώρες, που το εύχομαι. Σίγουρα για τις υπόλοιπες μέρες θα υπάρχει πρόβλημα για τα παιδάκια. Σίγουρα θα τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι: «τα παιδιά έχουν το αντανακλαστικό του βήχα έτσι αμέσως θα μας δώσουν τα συμπτώματα. Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν αναπτυγμένο αυτό το αντανακλαστικό έτσι αν δούμε παιδί ανήσυχο, με ταχύπνοια, να μη μπορεί να φάει ενδεχομένως να έχει πρόβλημα με την αναπνοή του. Είναι σημαντικό αυτές τις μέρες να μην εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον. Προσοχή στο να μην αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά».