Φωτιά τώρα: Αγωνία για την Πάρνηθα, έσπασε στα δύο η φωτιά – Στα σπίτια στο Μενίδι οι φλόγες

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκονται οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε πως το κυριότερο μέτωπο βρίσκεται στη Φυλή. Η φωτιά συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια στο Μενίδι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σβήνουν τις φλόγες από τις αυλές τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ανέφερε ότι και στις δυο φωτιές έχουν καεί σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη η φωτιά είναι μακριά από τον Εθνικό Δρυμό.

Ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφεθρεί στο δημαρχείο. Τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

«Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», ανέφερε λίγη ώρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις που δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους. «Η φωτιά έχει μεταφερθεί στην Πάρνηθα από τη Φυλή πλέον» είπε ο δημοσιογράφος Κώστας Στάμου ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον ‘Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.