Φωτιά ΤΩΡΑ: Ευθύνες & καταγγελίες – Η πρόβλεψη-εφιάλτης για την επόμενη μέρα

Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής της Βόρειας Εύβοιας από ψηλά.

Απέραντες εκτάσεις παρθένου δάσους έχουν γίνει κυριολεκτικά στάχτη, ενώ εκατοντάδες είναι και τα καμένα σπίτια.

Μια ανυπολόγιστη καταστροφή που θα γραφτεί κυριολεκτικά με μαύρα γράμματα στην ιστορία της πατρίδας μας.

Δείτε το βίντεο:

Διευθυντής Αστεροσκοπείου: 75.000 στρέμματα καμένης γης σε Αττική, πάνω από 200.000 σε Εύβοια

Για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, αλλά και για την ανάγκη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στον μηχανισμό καταστολής των πυρκαγιών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Newsroom» ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.5000 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, συντονισμένες ενέργειες και την πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, η γνώση για το πώς πρέπει να κινηθούμε υπάρχει και τα εργαλεία είναι γνωστά. «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων που έχουν την καταστολή με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το πως θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, πώς θα έχουν από νωρίς σχέδια κινδύνου και την υποψία να περιφρουρούν συχνά την περιοχή.

«Η γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τη συντονισμένη δράση όλων των διαφορετικών φορέων. Πρέπει να λυθεί με κάποιο νομοθέτημα ώστε ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Το παν είναι να μπορούν όλοι οι φορείς να δουλεύουν συντονισμένα. Η τεχνολογία, η επιστήμη μαζί με επιχειρησιακούς ανθρώπους να βρουν τρόπο συντονισμού πριν έρθει η καταστροφή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος ε.α του πυροσβεστικού σώματος, Νίκος Διαμαντής, σχολιάζοντας την επιχειρησιακή δράση, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν εκρηκτικές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την επιχείρηση προσθέτοντας ότι «στη Βαρυμπόμπη προτεραιότητα ήταν η προστασία δημόσιας ζωής και των κρίσιμων υποδομών. Και αν δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές θα αντιμετωπίζονταν ταχύτερα και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις, υποστήριξε ότι δούλεψε σωστά χάρη και στο πρόσθετο εργαλείο του 112. «Δεν είναι μηχανισμός μιας υπηρεσίας, αλλά πολλές υπηρεσίες. Η οργανωμένη απομάκρυνση εισήχθη ως μηχανισμός το 2008 και δεν είναι υποχρεωτικός. Την εισήγηση της κάνει το πυροσβεστικό και την απόφαση λαμβάνει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και πρέπει να συνδράμουν τουλάχιστον 4 υπηρεσίες (πυροσβεστική, αστυνομία, δήμος και ΕΚΑΒ)», εξήγησε.

Φωτιά στην Εύβοια – Σταμούλος: 1000 καμένα σπίτια στον Δήμο Μαντουδίου

Για 1000 καμένα σπίτια μόνο στον Δήμο Μαντουδίου, έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Σε ότι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας».

Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ο κ. Σταμούλος είπε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

Πρόεδρος κοινότητας Αγίας Άννας – «Θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή – Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Άννας Ευβοίας, Στάμος Ηλιοδρομίτης, αναφορικά με τις εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή του από την πυρκαγιά. Ο κ. Ηλιοδρομίτης τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν στην περιοχή είχαν μεταβεί εγκαίρως τα εναέρια μέσα, και ότι πρέπει να παρθούν τώρα αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
«Δεν έχουμε πια όνειρα, δεν έχουμε τίποτα – Θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή»
«Ζούσαμε στον επίγειο παράδεισο και από το ένα λεπτό στο άλλο πλέον ζούμε μια κόλαση. Δεν έχουμε όνειρα, δεν έχουμε τίποτα. Φίλοι μας δεν έχουν σπίτια, δεν ξέρουν που θα πάνε αύριο για δουλειά. Η μεγάλη μας πίκρα, αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν την Πέμπτη απόγευμα όταν υπήρχε μια μικρή εστία δίπλα μας είχαν στείλει δύο εναέρια μέσα για να σωθεί όλη η Εύβοια», σημείωσε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Περιμένω κάποιος να πει ότι “κάναμε λάθος” & να φύγει από τη θέση του»

«Καήκαμε τσάμπα. Πώς θα φτιαχτεί ξανά αυτός ο τόπος; Έρχονται οι εθελοντές, φέρνουν φαγητά, ρούχα, αλλά δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε να είναι άλλο το αύριο για εμάς. Να έχουν τα παιδιά μας μεροκάματο. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Περιμένω κάποιον να πει ότι κάναμε λάθος, να φύγει κάποιος από τη θέση του. Αν φταίω εγώ, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν ξέρω ποιος, αλλά κάποιος φταίει, δε γίνεται να μη φταίει κανείς», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθαν τα εναέρια. Μπορεί να ήταν σκόπιμο, μπορεί να ήταν κακός χειρισμός, δεν είμαι μάντης. Εγώ κοιτάζω το αποτέλεσμα. Αν είχαν έρθει, η Εύβοια δε θα καιγόταν και τώρα θα κάναμε μπάνιο στις παραλίες. Είναι αμαρτία από το Θεό αυτό που έγινε. Κρίμα. Δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε.

«Δε θέλουμε να είμαστε επαίτες. Για την επόμενη μέρα θέλω να μπουν βάσεις ουσίας οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις. Ό,τι έγινε, έγινε. Πίσω να γυρίσουμε δε γίνεται. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Αν έρθει ο χειμώνας, εδώ θα θέλουμε βάρκες. Πρέπει όλα να γίνουν άμεσα», τόνισε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Η κυβέρνηση να στηρίξει για τουλάχιστον 5 χρόνια τους ρητινοκαλλιεργητές»
«Θέλω να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Κάποιος να φύγει. Κάποιος φταίει. Νιώθω πως έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Παρακαλώ ό,τι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα. Εδώ βλέπω μόνο δάκρυα, όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη. Είμαστε μες στη μαυρίλα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η καταγραφή τους πρέπει να γίνει από ειδικούς. Είναι κατεστραμμένες καλλιέργειες, σπίτια, τα πάντα. Εδώ δεν υπάρχει μεροκάματο πια για τους ρητινοκαλλιεργητές, πρέπει να μεταναστεύσουν. Τουλάχιστον για μία πενταετία θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίζει για αυτούς τους ανθρώπους, θα τους στηρίζει οικονομικά. Εγώ έχω δουλειά, όλοι οι φίλοι μου δε θα έχουν. Κάνω έκκληση να μην μας ξεχάσετε», κατέληξε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

Φωτιά στην Εύβοια – «Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει αύριο»

«Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη», ξέσπασε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης, και δήλωσε πως δεν υπάρχει πια μέλλον για τους νέους στη Βόρεια Εύβοια.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε… Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που είχαν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε», είπε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Λίμνη έχουν καεί γύρω στα 7 με 8 σπίτια.

«Δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;», αναρωτήθηκε ο κ. Τριανταφύλλου. Θα ερημώσει η περιοχή, τόνισε, γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες και η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

«Αυτό που πρέπει να ακουστεί είναι ότι η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη. Ότι έγινε, το έκαναν οι εθελοντές. Μία απαξίωση. Ήταν άσχετοι, δεν ήξεραν την ιδιαιτερότητα του κάθε μέρους. Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση, και στην Πυροσβεστική, και στην Πολιτική Προστασία. Νιώθουμε ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!», ξέσπασε. «Είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια».

Συγκλονιστική μαρτυρία – «Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς – Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας»

Τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια, περιέγραψε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega κάτοικος της Αγίας Άννας. Η κ. Μαρία Σταμέλου αναφέρθηκε στον πύρινο εφιάλτη που έζησε η ίδια και η οικογένειά της, με τη φωτιά να κατακαίει ολοσχερώς το εξοχικό της.

«Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας»

«Είμαστε σε κατάσταση σύγχυσης, όλα έγιναν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν εκεί το παιδί μου και η μητέρα μου. Έφυγαν. Βοήθησαν οι άνθρωποι που είχαν βάρκες και το Λιμενικό. Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς. Πήραμε εντολή εκκένωσης και φύγαμε όλοι για παραλία, περιμέναμε τις βάρκες για να μας πάνε στο Μαντούδι. Έμεινε πίσω κόσμος, και όποιοι έμειναν έσωσαν και τα σπίτια τους. Εμάς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Πήγαμε εχτές, και δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας. Για εμάς ήταν το εξοχικό μας. Τα κοσμήματα και τις οικογενειακές μας φωτογραφίες πήραμε και τίποτα άλλο. Σκεφτόμουν ότι καίγεται το σπίτι μου, τι να πάρω. Στο δικό μου χωριό δεν υπήρχε ούτε αεροπλάνο, ούτε επίγειες δυνάμεις. Ό,τι έκανε ο κόσμος από μόνος του. Έγινε πολύ γρήγορα το κακό», περιέγραψε η κ. Σταμέλου.

«Κατεβήκαμε στην παραλία πολύς κόσμος και περιμέναμε να έρθουν βάρκες να μας πάρουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ακούμε τόσο καιρό για την ατομική ευθύνη για τον κορωνοϊό. Υπακούσαμε, τηρήσαμε τα μέτρα, εμβολιαστήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη, παρά να πάρουμε πάλι εμείς το βάρος; Έπρεπε να μας στείλουν αεροπλάνα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα. Έλεγαν ότι επιχειρούν 10 αεροσκάφη, και υπήρχε μόνο ένα Σινούκ», συνέχισε η ίδια.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους εκεί. Πάνε οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινάδες, οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και έχουμε και το φόβο για τις πλημμύρες. Πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 10-15 σπίτια στο χωριό μας, και οι ελαιώνες, τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα», κατέληξε η κ. Σταμέλου.

Η πρόβλεψη-εφιάλτης για την επόμενη μέρα

Ανεξάρτητα από την έκβαση της πύρινης λαίλαπας, η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί είναι τεράστια, με την επόμενη ημέρα να είναι εξαιρετικά δύσκολη και τους κατοίκους να καλούνται να ανασυνταχθούν πάνω στις στάχτες. Εγκυμονεί, δε, ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, «τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές», ενώ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές μετά από πυρκαγιά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι».

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες, όπως είπε, θα είναι έντονες: «Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα».

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο MEGA, κ. Λέκκας διαμήνυσε πως «θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και τη μόλυνση των εδαφών». «Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε και άλλες απειλές, οι οποίες συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα» προειδοποίησε ο ίδιος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Το 2024 είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό
13 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Παίρνετε 200 ευρώ εκτάκτως αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Παίρνετε 200 ευρώ εκτάκτως αν έχετε τόση σύνταξη
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερουλάνος: Μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, όχι λεφτόδεντρα
13 Δεκεμβρίου, 2024
Πολάκης προς ΝΔ: Ο προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει αποτυπώνει τη διάσπαση του κοινωνικού συμβολαίου από τη μεταπολίτευση και μετά
13 Δεκεμβρίου, 2024
Νέο σοβαρό τροχαίο στην Ηλεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Πώς θα λειτουργήσει το Μετρό λόγω της στάσης εργαζομένων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Τη Δευτέρα στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
13 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη Τούρκος που καταζητείται στη χώρα του για εμπόριο ναρκωτικών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Μετρό Θεσσαλονίκης: Νεαρός έβαψε κυτίο στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»
13 Δεκεμβρίου, 2024
Live: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024»
13 Δεκεμβρίου, 2024