Φωτιά ΤΩΡΑ-LIVE εικόνα: Στο έλεος η Αττική, καίγονται δεκάδες σπίτια

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα από την Πεντέλη και γρήγορα επεκτάθηκε σε Ανθούσα, Γέρακα, Διώνη και Παλλήνη, ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης.

Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν μέσα στη Διώνη, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Πικερμίου.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που έφταναν στη διάρκεια της νύχτας και τα 113 χλμ την ώρα σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης, δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης.

Ελπίδες δίνει η πρόγνωση για μείωση της έντασης των ανέμων από το απόγευμα, ωστόσο το μελτέμι διατηρείται τόσο ώστε να δυσκολεύει το έργο των δυνάμεων.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη, η ένταση των ανέμων φτάνει το πρωί μέχρι και τα 9 Μποφόρ.

Στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός τόνισε ότι υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο, και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι κόκκινες γραμμές: στο Γέρακα, στην Παλλήνη, στην Ανθούσα στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.




Έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και νοτιοανατολικά επίσης, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ:

«Η φωτιά βρίσκεται στην πλάτη μας – Δαιμονισμένος ο άνεμος»




«Η φωτιά βρίσκεται σχεδόν στην πλάτη μας, είναι μεγάλο το μήκος του μετώπου όπως κατεβαίνει από την Πεντέλη και εκτείνεται προς Παλλήνη, Γέρακα και Πικέρμι . Μια τεράστια επιφάνεια από το βουνό μέχρι το κατέβασμα», τόνισε ο Στράτος Σουρουλίδης, κάτοικος Πικερμίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Μίλησε για «έναν δαιμονισμένο αέρα που σπάνια τον βλέπουμε τόσο έντονα», λέγοντας πως η φωτιά κινείται κυρίως κατά την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά δεν παύει να κινείται και προς άλλες κατευθύνσεις, οπότε πλησιάζει και σημεία που ενδεχομένως δεν θα είχαν θέμα.

«Η φωτιά ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, κινείται όπως τη βολεύει ανάλογα με τις υψομετρικές διαφορές και τη διαμόρφωση του χώρου», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις, αλλά «λένε πολλές γενικότητες και δεν υπάρχει μια πιο εξειδικευμένη ενημέρωση». Σύμφωνα με τον ίδιον, υπάρχουν πολλά σπίτια που δεν έχουν οπτική επαφή με τη φωτιά, αλλά το μέτωπο βρίσκεται ακριβώς από πίσω τους.

Όπως είπε ο ίδιος, οι χάρτες θα βοηθούσαν πολύ γιατί οι κάτοικοι της περιοχής θα καταλάβαιναν πώς κινείται η φωτιά και δεν θα τους έπιανε απροετοίμαστους. «Δηλαδή όταν λέμε Ντράφι είναι μια γενίκευση, το Ντράφι είναι μια τεράστια περιοχή. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία, για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία και οι τοπικοί Δήμοι ξέρουν πολύ καλά την περιοχή, τους δρόμους και την χαρτογράφηση, μπορούν να καταλάβουν πώς κινείται η φωτιά με βάση την γεωγραφία, οπότε θα μπορούσαν να ενημερώνουν καλύτερα τους δημοσιογράφους. Να έχουμε πιο εξειδικευμένη ενημέρωση, εντάξει το ξέρουμε όλοι ότι είναι εδώ γύρω η φωτιά, το θέμα είναι που ακριβώς είναι και πως μπορούμε να προστατεύσουμε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν», υπογράμμισε.




»Ακόμα δεν έχουμε πάρει την απόφαση να φύγουμε, όσο η φωτιά είναι σε απόσταση. Και εμείς εδώ έχουμε έτοιμη την πυρασφάλειά μας- δεν φεύγουμε έτσι εύκολα από εδώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κάτοικο Πικερμίου, το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε 7 χρόνια περίπου. «Ενώ ο δήμος έκανε καλύτερη δουλειά με το να μαζεύει ξερά χόρτα, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει καύσιμη ύλη σε διάφορα οικόπεδα. Δεν είναι έντονη η αστυνόμευση στον καθαρισμό των οικοπέδων. Και πάντα τρέχουμε εκ των υστέρων», πρόσθεσε ο κ. Σουρουλίδης.

-Ad-