Πυρκαγιά στην Γορτυνία, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Φωτιές ΤΩΡΑ: Αρκετά τα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σε τρία σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές, Δεσφίνα, Σκαμνάκι και Μονή Τσίγκου.

Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κύπρο.

Παράλληλα, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες».

Όσον αφορά τις ζημιές από την πυρκαγιά, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές και καταγράφουν εδώ και δύο ημέρες», ενώ αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Επίσης, ο κ. Βερούτης τόνισε ότι «επειδή η φωτιά έπληξε ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα».

Αναζωπύρωση στο δάσος της Κάπελης

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Τεράστιες καταστροφές στη Γορτυνία

Στο Πυρρή Γορτυνίας οι πολίτες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φωτιές.

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν στάχτη, ενώ πολλά ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο.

«Έγινε μία τραγωδία με τραγικά αποτελέσματα. Καταστράφηκαν 10 σπίτια και περίπου άλλες 10 αποθήκες. Καταστράφηκαν καλλιέργειες που ήταν γεμάτες ελιές και ίσως να ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές. Η φωτιά ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι και σε διάστημα μισής ώρας πέρασε στο χωριό. ήταν μία τραγική κατάσταση που δεν μπορούσε να ελεγχθεί», δήλωσε κάτοικος στο Mega.

Χρησιμοποίησαν τρακτέρ και βυτία προκειμένου να σώσουν το χωριό τους, ενώ η Πυροσβεστική ήρθε μετά από δύο ώρες.

«Η επόμενη μέρα είναι τραγική. Το χωριό δεν θα είναι όπως πριν», πρόσθεσε.

Ένας κτηνοτρόφος έχασε τα ζώα του στη φωτιά και τις αποθήκες του. Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα, ο αέρας ήταν τρελός. Δεν μπόρεσα να σώσω τα ζώα μου, κάηκαν οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Προλάβαμε να σώσουμε ένα μέρος από το κοπάδι, 40 πρόβατα κάηκαν. Μας έχει τσακίσει ψυχολογικά, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να τα ξαναστήσουμε από την αρχή».

Βόρεια Εύβοια: Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης – Ο οδηγός ετών… 74 μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα που θα δώσει δύναμη και φωνή στην κοινωνία
19 Οκτωβρίου, 2024
Το drone καμικάζι της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε προς τη βίλα του Νετανιάχου, βίντεο ντοκουμέντο – Νέα ερωτηματικά για το σύστημα αεράμυνας
19 Οκτωβρίου, 2024
«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» – Η πρώτη δήλωση του Νετανιάχου μετά την επίθεση στο σπίτι του στην Καισάρεια
19 Οκτωβρίου, 2024
Ματίνα Παγώνη για Μαρινέλλα: Πήρε τέτοια αγάπη από τον κόσμο που της έδωσε δύναμη
19 Οκτωβρίου, 2024
«Πολιτικός και επικοινωνιακός αντιπερισπασμός»: Τι απαντά ο Απόστολος Γκλέτσος για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
19 Οκτωβρίου, 2024
Ποσότητα 1,4 τόνων κάνναβης κατέσχεσε η αστυνομία στην Τρίπολη – Στα 10 εκατ. ευρώ τα κέρδη που θα αποκόμιζαν οι διακινητές
19 Οκτωβρίου, 2024