Φόβοι για 7.000 κρούσματα και δεκάδες νεκρούς – Επέκταση της τρίτης δόσης σε όλον τον πληθυσμό

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και δεκάδες θανάτους.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η επέκταση της τρίτης δόσης σε όλον τον πληθυσμό.

Φόβοι 7.000 κρούσματα και δεκάδες νεκρούς

Ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως εάν τα πράγματα είναι δύσκολα τώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τον χειμώνα.

«Η παραλλαγή του covid έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας και όπως βλέπουμε οι πολίτες νοσούν και έχουμε περισσότερους θανάτους σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή. Άρα υπάρχει υπερμετάδοση», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Και πρόσθεσε: «πολλές από τις γραμμές άμυνας κατά της πανδημίας έχουν ατονήσει. Πρώτον τα μέτρα αυτοπροστασίας, δεύτερον οι εμβολιασμοί. Επιπλέον αν και τα τεστ ανίχνευσης γίνονται οι άνθρωποι που οδηγούνται στα νοσοκομεία είναι πολλοί. Ακόμα και με την βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ΕΣΥ κάποια προβλήματα παραμένουν»

Όπως ανέφερε, όλα δείχνουν πως κάποια στιγμή οι θάνατοι σε ημερήσια βάση θα φτάσουν ξανά τους 100 – 120 και τα κρούσματα τα 7.000.

Τότε, όπως δήλωσε «ποιος θα μπορέσει να κρατήσει την αγορά ανοιχτή. Για να πούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα θα πρέπει να νοσήσουν 3 εκατ. και να εμβολιαστούν οι υπόλοιποι. Αν δεν εμβολιαστούμε το μόνο που θα συμβαίνει είναι να μας ταλαιπωρούν οι παραλλαγές του ιού που θα εμφανίζονται όσο αυτός διασπείρετε στην κοινωνία».

Επέκταση της τρίτης δόσης σε όλον τον πληθυσμό

Να επιταχύνει τη διαδικασία για τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού εξετάζει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθυστερήσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει «μόνη της», με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.

Κριτήριο για την χορήγηση της τρίτης δόσης θα είναι το διάστημα που έχει παρέλθει από την δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί εάν η αναμνηστική δόση θα γίνεται 6 ή 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Play Video
Την επέκταση του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση σε όλο τον πληθυσμό, προανήγγειλε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες δείχνουν πως πληθυσμιακές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου.

Αύριο Τρίτη (14/09), ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαμένοντες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών.