Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Αντιμέτωπο με νέες αναταραχές βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη αναμένεται να κρατήσει κλειστό για σημαντικό διάστημα ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ.

Ήδη οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού, που πέρσι ξεπέρασε τα 47 εκατ. τόνους φορτίων, θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», προειδοποίησε μιλώντας στο BBC ο Μάρκο Φορτζιόνε, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, καθώς από τον εν λόγω λιμένα εξάγοντες μεγάλα φορτία αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 2023 από τη Βαλτιμόρη πέρασαν περισσότερα από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα από αμερικανικές, βρετανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πρόκειται, για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ όσον αφορά τις εξαγωγές άνθρακα.

Επίσης, από το συγκεκριμένο λιμάνι περνούν ένα εκατομμύριο εμπορευματικοκιβώτια ετησίως, τα οποία η περσινή τους αξία ήταν 80,8 δισ. $.

Είναι κορυφαίο για γεωργικά μηχανήματα και εξαγωγές άνθρακα ενώ προσφέρει 15.000 άμεσες, και 140.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.