ΦΠΑ: Ξανά τα αναψυκτικά με 24% – Πόσο θα κοστίζουν, πού θα φτάσει ο καφές

Στον μειωμένο συντελεστή 13%, θα παραμείνει μόνιμα- και μετά την 1-1-2024- ο ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό. Εξαίρεση  θα αποτελέσουν, τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η περιστολή των δαπανών, σε συνδυασμό με την ανάγκη συγκράτησης των τιμών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση να επανέλθει στο 24% από 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό.

Συνεπώς, από την 1η του νέου έτους μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για:

  • Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
    Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
    Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
  • Πολιτισμό: Τα  εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.
  • Όσον αφορά στον καφέ και τα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες ενώ στα  σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Φλόγα της Ελπίδας ξεκίνησε το ταξίδι για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics στο Τορίνο – Έμπνευση για όλους η δύναμη της θέλησης
26 Φεβρουαρίου, 2025
33χρονος ήταν νεκρός για 42 ημέρες σε λόφο στον Βόλο σε απόσταση 70 χλμ. από τον Βασίλη Καλογήρου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα & το εξωτερικό για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γρίφος με την στάση του σώματος του Βασίλη Καλογήρου – Τι εξετάζουν οι ειδικοί
26 Φεβρουαρίου, 2025
Στοιχεία ότι ο Βασίλης Καλογήρου δολοφονήθηκε βρήκε ομάδα ερευνών που διορίστηκε από την οικογένειά του
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Επιμένει η οικογένειά του στο σενάριο της δολοφονίας
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Την Πέμπτη δημοσιεύεται το πόρισμα – Δεν έγινε δεκτό το αίτημα συγγενών των θυμάτων για αναβολή
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Εντολή να ανοίξει ο ιατρικός του φάκελος από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και μετά
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Πυροβολισμοί έξω από δικαστήριο στο Μπίλεφελντ στη διάρκεια δίκης για τη δολοφονία πυγμάχου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Μανώλης Λιδάκης: Η αποκάλυψη της αδελφής του λίγους μήνες πριν «φύγει» – «Εισχώρησε στο γόνατό του στρεπτόκοκκος»
26 Φεβρουαρίου, 2025