Φρεγάτες Belharra: «Βράζουν» στην Τουρκία για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Δεν είδαν με καλό μάτι, όπως προβλεπόταν, την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Δείτε όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος την αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών τελευταίας γενιάς, Belharra.

«Η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των εξοπλισμών. Οι υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης δείχνουν πως η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς. Αγορά φρεγατών, μαχητικά, αντιστατικά όπλα, εκσυγχρονισμός F-16, τορπίλες για τα υποβρύχια» αναφέρει χαρακτηριστικά το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Αντιθέτως, η Yeni Safak υποδέχθηκε την είδηση με θυμηδία αναφέροντας «Τους γείτονες, λέει, θα τους προστατεύσει η Γαλλία…» και φιλοξενεί τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί να μπει σε εξοπλιστικό ράλι με την Τουρκία. «Η Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε η En Son Haber, συμπληρώνοντας: «Μετά την ακύρωση της συμφωνίας υποβρυχίων 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία, η βελόνα στράφηκε στην Ελλάδα» και παραθέτοντας τα λόγια του Μακρόν: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επίθεση ή την επιθετικότητα».

Η εθνικιστική Haber Turk αναφέρθηκε στους επαίνους του Μακρόν για την Ελλάδα και την σημασία της για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τιτλοφορώντας το άρθρο της ως εξής: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δίνοντας αγώνα κατά των Οθωμανών κέρδισε μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης». «Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έγινε η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης πολεμώντας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Μακρόν είπε ότι αυτή είναι η πρώτη στην ιστορία της Ευρώπης και σημαίνει πολλά για την Ευρώπη», έγραψε η Haber Turk, προσθέτοντας ότι τα «γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια νέα συμφωνία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι».

«Ο Μακρόν το ανακοίνωσε… Η Ελλάδα αγοράζει 3 φρεγάτες από τη Γαλλία», ήταν ο τίτλος του άρθρου της Hurriyet. Το άρθρο φιλοξενεί τις δηλώσεις του Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία αποτελεί «ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», καθώς και στην άποψη του Γάλλο προέδρου, ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς» στις γεωπολιτικές αντιπαλότητες.