Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπολύθηκαν χθες Κυριακή, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε από την πλευρά του σε εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακο, ενέργεια στην οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σθεναρή ανταπόδοση», μερικές ημέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα.

Το Ισραήλ πολλαπλασίασε τους φονικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις αφότου ο στρατός του ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από δύο μήνες εύθραυστης ανακωχής και άκαρπων διαπραγματεύσεων για τρόπο να παραταθεί.

Ο πόλεμος αυτός είχε έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν -αντίθετα με τις οικογένειες και φίλους των ομήρων- ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Χαμάς να επιστρέψει στις ισραηλινές αρχές τους ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς, που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια Παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε.

Ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών από χθες το πρωί ανήλθε σε «τουλάχιστον 44 νεκρούς, ανάμεσά τους 21 στη Χαν Γιούνις», στο νότιο τμήμα της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Σ’ έναν από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι στη συνοικία Ατ Τούφα στην πόλη της Γάζας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί κοντά σε αρτοποιείο, είπε ο κ. Μπασάλ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν τρία παιδιά, διευκρίνισε.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, η Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, καταδίκασε την «εσκεμμένη δολοφονία παιδιών» στον θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή και παραμένει υπό ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία για 18 μήνες.

Στήλες πυκνών καπνών υψώνονταν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πολλοί τομείς βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κατέγραψαν κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του AFP.

Βομβαρδισμός έβαλε στο στόχαστρο το σπίτι της οικογένειας Αμπού Ίσα στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), που ισοπεδώθηκε. «Κανένας καταζητούμενος δεν βρισκόταν εκεί. Οι άνδρες είχαν πάει όλοι στο τζαμί», τόνισε ο Μοχάμαντ αλ Αζάιζα, κάτοικος.

«Υπήρχαν μόνο άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και κορίτσια. Πύραυλος κατέστρεψε τα πάντα, κατεδάφισε το σπίτι. Είναι λες κι έπεσε πυρηνική βόμβα», πρόσθεσε.

Την επομένη φονικού βομβαρδισμού στην πόλη της Γάζας, πτώματα, ανάμεσά τους αυτά παιδιών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ Αχλί. Άνδρες και γυναίκες θρηνούσαν την απώλεια συγγενών τους, τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Άνδρας, κλαίγοντας με λυγμούς, κρατούσε στα χέρια του το πτώμα συγγενή, ενώ άλλοι προσεύχονταν κοντά στα θύματα μπροστά στο νοσοκομείο. Τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά, γέμιζαν διαδρόμους του ιδρύματος.

«Έβαλαν στο στόχαστρο άοπλους αμάχους στον ύπνο τους», ξέσπασε κάτοικος, ο Μοχάμεντ Ραμί, που έχασε μέλος της οικογένειάς του.

Σχεδόν όλοι οι 2,4 εκατ. κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών και ζουν σε πολύ σκληρές συνθήκες, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει από τις αρχές του Μαρτίου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή και παραμένει υπό πολιορκία. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF, παρότρυνε προχθές Σάββατο τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν να εισέλθουν οχηματοπομπές με βοήθεια, για να αμβλυνθούν τα δεινά ενός εκατομμυρίου παιδιών και νέων.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για σπάνια ομοβροντία κάπου δέκα ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε μερικά λεπτά χθες βράδυ. Στην πλειονότητά τους αναχαιτίστηκαν, πρόσθεσε.

Μετά τις εκτοξεύσεις αυτές, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «έδωσε διαταγή να υπάρξει σθεναρή ανταπόδοση κι ενέκρινε τη συνέχιση των εντατικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα εναντίον της Χαμάς», ανέφεραν οι υπηρεσίες του, προσθέτοντας πως εκφράστηκε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ουάσιγκτον.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως συντρίμμια κατέπεσαν στην Ασκελόν (νότια) μετά την αναχαίτιση βλημάτων. Άνδρας τραυματίστηκε από συντρίμμια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν πως έπληξαν την τοποθεσία από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Είχαν διατάξει την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας πως οι εκτοξεύσεις έγιναν από εκεί.

«Θα εξαπολύσουμε βαρύ πλήγμα σε κάθε περιοχή από όπου εκτοξεύτηκαν ρουκέτες», διεμήνυσε εξάλλου μέσω X ο Αβιχάι Αντραΐ, αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η έφοδος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους αριθμούς. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκειά της, 58 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, πλην όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, που ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50.695 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πάνω από 1.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί αφότου η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε τη 18η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αυστραλία: Έξι θάνατοι από πνιγμό εξαιτίας τεράστιων κυμάτων
20 Απριλίου, 2025
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν σήμερα Κυριακή 20/4
20 Απριλίου, 2025
Το Ιράν και οι ΗΠΑ μιλούν για «πρόοδο» στον χθεσινό δεύτερο γύρο των συνομιλιών τους στη Ρώμη
20 Απριλίου, 2025
Καταγγελίες Ζελένσκι πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την πασχαλινή κατάπαυση πυρός
20 Απριλίου, 2025
Ψάχνουν και στο Facebook τους εκτελεστές του Αιγύπτιου στην Καλλιθέα – «Κλειδί» το ποιοι έβλεπαν το live πριν τη δολοφονία
20 Απριλίου, 2025
Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρός τραυματισμός 28χρονου από κροτίδα στη Ματαράγκα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό
20 Απριλίου, 2025
Μαλεσίνα: Στο νοσοκομείο Παίδων 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα – Του έσκασε στο χέρι
20 Απριλίου, 2025
Μενίδι: Είχε επιτεθεί και σε άλλους πριν την επίθεση στους 2 καταστηματάρχες, ο 26χρονος δράστης – Στο χειρουργείο το ένα θύμα
20 Απριλίου, 2025
Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την ξαφνική «πασχαλινή» εκεχειρία – Το «νεύμα» στον Τραμπ
20 Απριλίου, 2025
Αλλάζει ο καιρός: Άνοιξη τέλος, έρχεται νέο μοτίβο και υποτροπή – Η πρόγνωση Χατζηγρίβα
20 Απριλίου, 2025