Φτιάχνουν κλίμα οι Τούρκοι: «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι στο Αιγαίο»

«Προκλητική» χαρακτηρίζει την άσκηση που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος στις 28-29 Απριλίου, η τουρκική εφημερίδα «Σοζτζού», κάνοντας για άλλη μια φορά λόγο για «κατεχόμενα νησιά» από την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι στο Αιγαίο» αναφέρει ότι στα «κατεχόμενα» νησιά η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις 28 και 29 Απριλίου με πραγματικά πυρά και βαρύ οπλισμό σε «τουρκικά χωρικά ύδατα».

Ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, σημειώνει ότι τα πραγματικά πυρά σε τουρκικά χωρικά ύδατα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και ζητά από το τουρκικό ΥΠΕΞ και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να παρέμβει με επίδοση νότας διαμαρτυρίας σε Ελλάδα και ενημέρωση σε ΝΑΤΟ και Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας/ΙΟΜ.

Σύμφωνα με τον Ουμίτ Γιαλίμ, που χαρακτηρίζει παράνομη την άσκηση, «οι Έλληνες στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ με βαρέα όπλα και με πραγματικές σφαίρες στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα δυτικά του Φαρμακονησίου και νότια της Ψερίμου. Δύο νησιά που είναι υπό ελληνική κατοχή από το 2004».

Την ίδια ώρα, μερίδα του τουρκικού τύπου «πανηγυρίζει» σήμερα για την αναστολή των γεωτρήσεων των διεθνών εταιρειών στην ανατ. Μεσόγειο λόγω κορονοϊού.

Δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εθνικιστικής εφημερίδας «Ντιριλίς Ποστασί» με τίτλο «Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία» αναφέρει ότι το σχέδιο της Κύπρου να χωρίσει μονομερώς την ανατολική Μεσόγειο και να δώσει δικαίωμα γεώτρησης στους μεγιστάνες του τομέα της ενέργειας, απέτυχε.

Σημειώνεται επίσης από την εφημερίδα ότι η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι «αν δεν υπάρξει διάλογος με την απέναντι πλευρά δεν προχωρά η διαδικασία», καθώς και ότι «η Κυπριακή πλευρά είναι ανήσυχη με τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στην ανατολική Μεσόγειο από το γεωτρύπανο Γιαβούζ».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά διεθνείς συμμάχους στην ανατ. Μεσόγειο, τουλάχιστον για την ενίσχυση των ναυτικών ασκήσεων που θέλει να διεξάγει.

Με τίτλο «η συμμαχία στη Μεσόγειο διευρύνεται: Τυνησία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν είναι οι επόμενοι» η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να διεθνοποιήσει την ναυτική άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου», που πρόκειται να διεξάγει, αναζητώντας τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου ήταν το Πακιστάν και η Ιορδανία. Όμως, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, στην επόμενη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί θα προστεθούν και το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Γεωργία, η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία.

Μάλιστα, για τη συμμετοχή της Τυνησίας είχε την περασμένη Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Τυνήσιο ομόλογό του Ιμέντ Χαζγκούι.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να αποκτήσει η άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου» διεθνή χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια με 9 χώρες που είτε έχουν παράλια στη Μεσόγειο είτε διατηρούν εμπορικές και ενεργειακές γραμμές επικοινωνίας.

«Μέσω της άσκησης ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και θα ανασχεθούν παράνομες ενέργειες. Δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα» υπογραμμίζει η τουρκική εφημερίδα.

Πηγή: sigmalive.com