Φτηνότερο φέτος το αρνί και το κατσίκι – Τα προτιμούν οι καταναλωτές για το γιορτινό τραπέζι

Μια …ανάσα από την εκθρόνισή του βρέθηκε φέτος ο «βασιλιάς» του γιορτινού τραπεζιού, το χοιρινό κρέας, με το αρνί και το κατσίκι να διεκδικούν δυναμικά την άνοδό τους προς την κορυφή.

«Δεν προλαβαίνουμε να κόβουμε αρνί και κατσίκι», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης και εξηγεί πως «τη στιγμή που όλα τα κρεατικά σημειώνουν μια μεσοσταθμική άνοδο της τάξης του 20%, το αρνί και το κατσίκι διατίθενται φέτος φτηνότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 9-10 ευρώ/κιλό, από 12-13 ευρώ/κιλό το 2021».

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, υποτονικό καταγράφεται φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών για γαλοπούλα, το κόστος της οποίας καταγράφεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό ίσως και άνω του 10%, με την τιμή της να ξεκινά από 8,5 ευρώ/κιλό.

Οι γιορτές είναι πάτα μια καλή περίοδος για τους κρεοπώλες ανεξάρτητα με τους τζίρους, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «μπορεί οι καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο σε ποσότητα κρέας ή τελικά όσο αντέχει το πορτοφόλι τους, αλλά ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά μας και θερμαίνει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε πετύχει να ενισχύσουμε στα προηγούμενα χρόνια, όταν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, μας έφεραν και πάλι κοντά. Αυτή είναι μια κατάκτηση που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Αναφορικά με την κίνηση, ο κ. Μπαλαμαπανίδης επισημαίνει ότι οι πολλές αγορές έγιναν τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ότι λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά «έχουμε μεν δουλειά, ωστόσο οι νοικοκυρές προμηθεύονται συμπληρώματα για το γιορτινό τους τραπέζι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, αν και πολλοί έμποροι μιλούν για πτώση στην αγορά κρέατος σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% στις φετινές εορτές, ωστόσο ο ίδιος, από τις συζητήσεις με συναδέλφους του εντοπίζει στην αγορά του νομού μια μέση πτώση της τάξης του 20% συγκριτικά με τις εορτές του 2021. «Οι καταναλωτές θέλουν να προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, αλλά δεν μπορούν λόγω της ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας. Έτσι οι παραγγελίες και οι αγορές τους είναι απόλυτα συνειδητές. Πλέον, δεν υπάρχουν οι υπερβολές που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμαπανίδης.

Για τις τιμές των κρεάτων, σημειώνει πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν χοιρινό από 6,50 έως και 7,50 ευρώ/κιλό (5-6,50 ευρώ το 2021), μοσχάρι από 11-13 ευρώ/κιλό (9-11 ευρώ πέρυσι), κοτόπουλο από 4,5 ευρώ και λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης είναι βαθιά ανησυχητική
19 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
19 Μαρτίου, 2025
Δούκας: Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων
19 Μαρτίου, 2025
Η Γαλλία δίνει οδηγίες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου
19 Μαρτίου, 2025
Συνάντηση Βασίλη Κικίλια με Απόστολο Τζιτζικώστα
19 Μαρτίου, 2025
Πούτιν σε Τραμπ: «Αναγνωρίστε τα κατεχόμενα εδάφη και δεν θα διεκδικήσω την Οδησσό»
19 Μαρτίου, 2025
100.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής
19 Μαρτίου, 2025
Καρέ-καρέ η αιματηρή ενέδρα έξω από μπαρ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης
19 Μαρτίου, 2025
Ισόβια στον 19χρονο που σκότωσε όλη την οικογένειά του και ετοίμαζε μακελειό σε σχολείο
19 Μαρτίου, 2025
Πρόστιμα 155.400 σε οδικές μεταφορές επέβαλλε η Επιθεώρηση Εργασίας
19 Μαρτίου, 2025