Φυλή: Ανακύκλωση τέλος, μόνο καύση και θάψιμο… περιβαλλοντικό χάος

Τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έλαβε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, στη μελέτη περιλαμβάνονται νέα έργα όπως η δημιουργία νέων μονάδων βιοαποβλήτων σε δήμους. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα διαρρέει η Περιφέρεια, η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής το 2025. Από την άλλη, όμως, η αντιπολίτευση κατηγορεί τη νυν Διοίκηση ότι παράκαμψε διαδικασίες, με αποτέλεσμα η «η Φυλή να συνεχίσει να αποτελεί το κύριο σημείο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής».

Ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής, επισκέπτεται στο ΧΥΤΑ Φυλής.

«Με σφραγίδα της διοίκησης της Περιφέρειας, η Φυλή για πάντα η “πίσω αυλή” της Αττικής»

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβούλιου, στο οποίο εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία, 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα η παράταξη «Δύναμη Ζωής», κατηγόρησε τη σημερινή Διοίκηση ότι «η συγκεκριμένη επιλογή καταδικάζει για πάντα τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Παράλληλα, σύμφωνα με τη «Δύναμη Ζωής» η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «καθηλώνει την Αττική στη θέση του ουραγού στην ανακύκλωση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδεικνύοντας ότι το μόνο “πράσινο” στην πολιτική της είναι το πράσινο φως που δίνει στη συνέχιση της ξεπερασμένης πρακτικής της ταφής των απορριμμάτων στη Φυλή και στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ».

Ακόμη, η αντιπολιτευόμενη παράταξη, σημειώνει ότι «η σημερινή Διοίκηση προωθεί ακριβότερες λύσεις, με ΣΔΙΤ, για να θάβει περισσότερα σκουπίδια, σε πλήρη ρήξη με τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής οικονομίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αντί να ενισχύει την επαναχρησιμοποίηση, επανάκτηση, την προδιαλογή και την ανακύκλωση, κατευθύνει όλο και περισσότερες ποσότητες απορριμμάτων για ταφή». Και συμπληρώνει: «Μια επιλογή που στοιχίζει πολύ ακριβά στην τσέπη των φορολογουμένων, στους δήμους, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία. Η σημερινή Διοίκηση πάει κόντρα στην προστασία του περιβάλλοντος  και την ανακύκλωση. Κόντρα στη λογική. Επιμένει στη απαρχαιωμένη ταφή των σκουπιδιών. Με μεγάλα κέρδη για τους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ αλλά μεγάλο κόστος για τους Δήμους».

Το σχέδιο της προηγούμενης Διοίκησης 

Όπως υποστηρίζουν στο newsique.gr, στελέχη της προηγούμενης Διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, η «Δύναμη Ζωής» κατά την διάρκεια της θητείας της ως Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, πέτυχε να εκπονήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Μια «βαριά διαδικασία», όπως τη χαρακτηρίζουν, με πολλά προαπαιτούμενα όπως Υπουργικές εγκρίσεις, εγκρίσεις από επιτροπές, διαβούλευση και το πιο σημαντικό, εναρμόνιση με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Περιβαλλοντικές οδηγίες.

Σύμφωνα πάντα με την προηγούμενη Διοίκηση, το πολύτιμο αυτό εργαλείο που λέγεται ΠΕΣΔΑ και η πιστή εφαρμογή του θα οδηγούσε στο οριστικό κλείσιμο της Φυλής, αφού είχε ως βάση την Αρχή της Εγγύτητας, της Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και δικαιοσύνη απέναντι στις λαϊκές περιοχές για την διαχείριση των απορριμμάτων όπως απαιτούσαν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Μάλιστα, ο ΠΕΣΔΑ, στις 23/12/2016, τέθηκε σε ισχύ με ΚΥΑ.

«Η Διοίκηση Πατούλη “ξήλωσε” τον ΠΕΣΔΑ – Προχωρά σε πολιτικές ξεπερασμένες οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά»

Η περιφερειακή σύμβουλος, της «Δύναμης Ζωής», Παναγιώτα Παππά, μιλώντας στο Newsique για το συγκεκριμένο θέμα, επισήμανε ότι  «η σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση, προχωρά σε μία ala carte χρήση του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, χωρίς να προβεί σε αναθεώρηση του και χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο ολοκληρωμένο ΣΧΕΔΙΟ για την διαχείριση των απορριμμάτων», κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη Αττική, Γιώργο Πατούλη, για «παρουσίαση ασαφές σχεδίου, που σε καμία περίπτωση δεν ενέχουν θέση «ΣΧΕΔΙΟΥ» για την διαχείριση των απορριμμάτων». «Η σημερινή διοίκηση», συνεχίζει η κυρία Παππά, «προχωρά καθημερινά στο ‘ξήλωμα’ του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ. Επιλέγει να αγνοεί υποδομές ανακύκλωσης, επανάχρησης, κομποστοποίησης που εμείς είχαμε δρομολογήσει, κοστολογήσει και διασφαλίσει την χρηματοδότηση τους. Επιλέγει να κάνει διαγωνισμούς εκτός ΠΕΣΔΑ. Επιλέγει ακριβότερες λύσεις με ΣΔΙΤ και να θάβει περισσότερα. Αυτές οι επιλογές κοστίζουν ακριβά. Στους Δήμους, στους φορολογούμενους πολίτες και πολύ περισσότερο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία». Καταλήγοντας, η περιφερειακή σύμβουλος, της «Δύναμης Ζωής» τονίζει ότι οι πολιτικές αυτές «καθιστούν τη Φυλή, ως το ΚΥΡΙΟ σημείο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους “αιώνες των αιώνων” και αυτό ας το εμπεδώσουν οι συμπολίτες μου στην Δυτική Αττική, στη Δυτική Αθήνα και ειδικότερα στη Φυλή. Είναι πολιτικές ξεπερασμένες οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά. Πολιτικές που μας καθιστούν ουραγούς στη διαχείριση των απορριμμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια μόνο στα λόγια, με μεγάλο χαμένο την Αττική και τους πολίτες της».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρώπη του 2021, δεν μπορεί να είναι οι ΧΥΤΑ»

Η Ειρήνη Κωνσταντίνου, συντονίστρια της Οργάνωσης Μελών Ασπροπύργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιγράφοντας την κατάσταση στο Newsique σημείωσε ότι «ψηφίστηκε με 51 ψήφους η διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων με μέθοδο υγειονομικής ταφής, ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο πλέον είναι ξεπερασμένο και δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα η οποία ανήκει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων». «Ένας από τους λόγους που δεν θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί κάτι τέτοιο είναι ότι Και αυτό γιατί οι υδάτινοι πόροι -ο υδροφόρος ορίζοντας- γενικά και ειδικά στη περιοχή της Αττικής και ακόμα περισσότερο στη Δυτική Αττική, έχουν κορεστεί πάρα πολύ. Για αυτό καλό θα ήταν να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα και δη τα σύμμεικτα με μεθόδους μηχανικής ανακύκλωσης, με εργοστάσια ανά την Αττική τα οποία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και την οικονομία, τοπική και εθνική, καθώς και το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Επίσης, η κυρία Κωνσταντίνου τόνισε πως «η μεταφορά των απορριμμάτων από την Αίγινα ή από την Κερατέα, από απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με εμάς εδώ, κοστίζει πολύ. Δηλαδή θα ήταν πιο οικονομικά άρτιο να μοιραζόταν η απόσταση των απορριμμάτων, παρά να έρχονται από την άλλη άκρη της Αττικής». «Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρώπη του 2021, δεν μπορεί να είναι οι ΧΥΤΑ», κατέληξε.

«Oι διοικήσεις θέλουν να είμαστε ο σκουπιδοτενεκές της Αττικής»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Αττικής, δήλωσε ότι «με τον κόσμο κλεισμένο σπίτι, να μην μπορεί να αντιδράσει λόγω πανδημίας, η περιφέρεια Πατούλη και η κυβέρνηση σχεδιάζουν να δημιουργήσουν δύο τεράστιες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και στο Σχιστό. Και οι δύο αφορούν τη Δυτική Αττική. Βέβαια δεν είναι εργοστάσια ανακύκλωσης, είναι εργοστάσια που είναι για ενεργειακές αξιοποιήσιμες πηγές, όπως αναφέρουν. Στην ουσία ο κ. Πατούλης επαναφέρει τον παλιό σχεδιασμό καύσης του Σγουρού».

«Έτσι λοιπόν», συνέχισε, «η ανακύκλωση χάνεται, προωθείται η καύση, θα συνεχίσει η χωματερή με τη σημερινή της μορφή… Ενα περιβαλλοντικό χάος».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, «στον περιφερειακό σχεδιασμό υπήρχε το να έχει ο κάθε τομέας το δικό του εργοστάσιο. Του κεντρικού τομέα το εργοστάσιο, το φέρνει στη Φυλή, με αποτέλεσμα εκεί να είναι το 80% των απορριμμάτων. Συνυπεύθυνος είναι και ο δήμος ο οποίος παίρνει 40 εκατομμύρια το χρόνο αντισταθμιστικά και πάνω σε αυτό το κομμάτι βρίσκουν πνεύμα συνεργασίας». «Έτσι λοιπόν, από ό,τι βλέπουμε οι διοικήσεις θέλουν να είμαστε ο σκουπιδοτενεκές της Αττικής», τόνισε ο Νίκος Νικολόπουλος

«Έχει υποβαθμιστεί η ζωή μας»

Για το ίδιο θέμα, κάτοικος της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Άνω Λιοσίων, εκδήλωσε την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί.

«Η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται πάρα πολύ δύσκολη, αυτό κάθε φορά μεγαλώνει και μεγαλώνει, δηλαδή του χρόνου μπορεί να φτάσει και στις αυλές μας», είπε αρχικά η κυρία Γιώτα Φουντούκη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν δήλωσε ότι «πλέον από το σπίτι μου βλέπω ένα “βουνό”. Όλο αυτό το “βουνό” είναι από τα απορρίμματα. Υπάρχουν στιγμές που μυρίζει πολύ άσχημα και πιο πολύ το καλοκαίρι όπου δεν μπορούμε ούτε να κάτσουμε στις αυλές μας. Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που ίσως γίνεται κάποια καύση, μυρίζει πάρα πολύ».

Η κυρία Φουντούκη, τέλος, ανέφερε ότι «γενικά έχει υποβαθμίσει πάρα πολύ της ζωή μας και τις περιουσίες μας. Έχουμε πολλά προβλήματα από τη χωματερή. Έχει μολυνθεί η ατμόσφαιρα και το νερό».