*FOR EDITORIAL USE ONLY / Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Φυσικό αέριο: Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν – Αίτημα των «15» για νέα πρόταση

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία χαμηλότερου πλαφόν στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά ενώ η πρόταση της Κομισιόν για «ταβάνι» στην τιμή στα 275 ευρώ, διχάζει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – να λένε «όχι» στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «15» που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.