Στην “αντίφαση” του νέου προϋπολογισμού, να περικόπτει πόρους υπέρ αδυνάτων ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αναφέρθηκε ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.
“Αφού, η οικονομία πάει καλύτερα, γιατί δεν κάνετε πιο γενναίες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις και γιατί δεν αυξάνετε τις δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος; Γιατί αντίθετα μειώνετε δαπάνες για την πρόνοια κατά 400 εκατ. μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης; Γιατί καταργείτε την 13η σύνταξη, γιατί κόβετε προγράμματα απασχόλησης νέων επιστημόνων;” αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.
Παράλληλα, μίλησε για τα “τέσσερα λάθη” της κυβέρνησης τα οποία, κατά τον κ. Δραγασάκη είναι:
-το πρώτο λάθος είναι ότι δεν προχώρησε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων “όπως εμείς, είχαμε σχεδιάσει και ανακοινώσει να κάνουμε από το 2020”.
-το δεύτερο λάθος είναι, “θα έλεγα, χειρότερο από το πρώτο”, και αφορά στον άνισο και άδικο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοίρασε τις περιορισμένες φοροελαφρύνσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού.
-το τρίτο λάθος είναι: η αυταπάτη ότι η μείωση της φορολογίας θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Αν ήταν έτσι, οι επενδύσεις θα κάλπαζαν στις γειτονικές μας χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο.
-το τέταρτο λάθος είναι η εγκατάλειψη της ολιστικής Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
“Ενώ λοιπόν πράγματι η οικονομία έχει τις δυνατότητες να κινηθεί ανοδικά, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητες και σοβαρούς κίνδυνους” είπε ο κ. Δραγασάκης κλείνοντας την ομιλία του.