«Μια προϋπόθεση για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τις γεωπολιτικές απειλές που μας θέτει η Τουρκία είναι η ενότητα του λαού μας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σχολίασε, δε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι «αυτή η ενότητα υπονομεύεται με τον χειρότερο τρόπο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για Δούρειο Ίππο της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας πως «το ελάχιστο που οφείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι μια συγγνώμη απέναντι στον ελληνικό λαό -όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ- γι’ αυτές του τις ανεύθυνες δηλώσεις».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα όσα γίνονται στον Έβρο, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «αντιμετωπίζουμε μια παρατεταμένη κατάσταση και γι’ αυτό προϋπόθεση είναι η ενότητα του ελληνικού λαού», ενώ για τα νησιά τόνισε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους.
Για τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ενώ είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων, δεν είναι καθόλου αυτονόητη η αναστολή της δυνατότητας αιτήματος ασύλου που αποφάσισε η κυβέρνηση». Για τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης αναφορικά με τα επιδόματα σε όσους έχουν άσυλο, σχολίασε πως είναι μια «επικίνδυνη τακτική», που εμφανίζει τη χώρα μας «ως κράτος που δείχνει μια αδικαιολόγητη σκληρότητα απέναντι στους πρόσφυγες και μάλιστα χωρίς να εξηγούμε το γιατί το κάνουμε αυτό».
«Προϋπόθεση για να είμαστε αποτελεσματικοί προς τα έξω είναι η ενότητά μας να φαίνεται, να είναι βασισμένη στα καλά στοιχεία του λαού μας, στην αλληλεγγύη, σε καμία περίπτωση να μην δεχθούμε να εκφυλιστεί ο πατριωτισμός μας σε ένα μίσος κατά των αδύναμων […] και πάντα να έχουμε προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «το δικό μας όπλο πρέπει να είναι ότι βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και ποτέ δεν το παραβιάζουμε».
Με αφορμή τη σημερινή παρουσία του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε για την επόμενη κίνηση που μπορεί να κάνει, στα νότια της Κρήτης» και «δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, ούτε πρέπει να αρκεστούμε στην ηθική υποστήριξη που μας έχει δώσει μέχρι τώρα η ΕΕ».
Υπογράμμισε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι στην επόμενη σύνοδο κορυφής να ζητήσουμε δύο πράγματα: να μπουν κόκκινες γραμμές στην Τουρκία από την ίδια την ΕΕ με απειλή κυρώσεων και δεύτερον για να προλάβουμε τα γεγονότα, να μην τρέχουμε αν έρθει ποτέ το τουρκικό πλοίο στα νότια της Κρήτης, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην έρθει. Και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του προσφυγικού να ζητήσουμε άμεσα μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα, να ζητήσουμε άμεσα την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου […] και να απειλήσουμε με βέτο σε περίπτωση που δεν υποστηριχθούν αυτές οι εθνικές μας θέσεις».